Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

mazowieckie

English 
baner

Nazwa operacji – Karp na polskim stole. Tradycja i innowacja.

Operacja została zrealizowana przez partnera KSOW – Stowarzyszenie Na Rzecz Zachowania Tożsamości Kulturowej oraz Rozwoju Regionu Mazowsza i Podlasia „Tradycja-Rozwój-Przyszłość”

Celem projektu było zorganizowanie szkolenia warsztatowego na temat znaczenia karpia w żywieniu, wykorzystania karpia w gastronomii, wpływie hodowli karpia na środowisko naturalne. Spotkanie miało również na celu promocję Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka. Ideą Szlaku jest promocja potraw: regionalnych, tradycyjnych, i ekologicznych. Potrawy z karpia i sam karp, pochodzący z lokalnej hodowli, są serwowane na Szlaku. Szkolenie przeprowadzono w dniach 9-10 listopada 2015 r. w Dworze Mościbrody.
W szkoleniu uczestniczyło 30 osób. Przeszkolono właścicieli gospodarstw rybackich, agroturystycznych i obiektów turystyki wiejskiej. Uczestnicy oprócz wiedzy nt. prawidłowej obróbki mechanicznej ryby czy jej przyrządzania, otrzymali również wiedzę na temat hodowli karpia i funkcjonowania hodowlanych stawów rybnych na przykładzie gospodarstwa rybackiego w Mościbrodach.


Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

wstecz
Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009