Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego

English 
baner

Smaki Regionów

26.09.2017

Ponad 200 wystawców prezentowało wyroby regionalne podczas Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Spotkanie okazało się doskonałą platformą wymiany doświadczeń i praktyk, dzielenia się swoimi osiągnięciami, jak również okazją, by czerpać inspiracje od innych regionów należących do sieci. W forum uczestniczyła wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego zrzesza regiony, które dbają o to, aby zaoferować mieszkańcom i turystom wyjątkową, smaczną i co najważniejsze, regionalną żywność. Idea Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Obecnie należy do niej już 45 regionów z całej Europy. Obecność w sieci daje szerokie możliwości współpracy między jej członkami, zarówno w obrębie jednego regionu, jak i międzyregionalnie. Dodatkowo produkty, wyroby oraz restauracje oznaczone logo regionalnego dziedzictwa kulinarnego są bardziej rozpoznawalne, a przez to chętniej wybierane.

Do sieci przystąpiły już 84 firmy i gospodarstwa rolne z Mazowsza. O członkostwo w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze mogą ubiegać się rolnicy, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybackie, przetwórcy żywności, restauracje, inne punkty gastronomiczne, obiekty usług hotelarskich oraz hurtownicy, a także sprzedawcy detaliczni. Jednostki muszą być zarejestrowane i działać w województwie mazowieckim oraz przestrzegać obowiązujących przepisów prawnych.

Reprezentacja Mazowsza

Tegoroczni medaliści targów Smaki Regionów to:

  • Zielono Mi Agnieszka Jarosińska Za Borówka Amerykańska Sok Premium

  • Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „Kowalski” Krzysztof Kowalski Schab Długodojrzewający Ze Świni Złotnickiej

Wyróżnienie zdobyła firma Nalewki Staropolskie Karol Majewski I Wspólnicy Sp. z. o.o. za Nalewkę Wiśniową Pigwową.

Podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu miał również miejsce Wielki Finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Z Województwa Mazowieckiego „Perłę” na etapie regionalnym zdobyli:

  • Kaszanka Gryczana Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski Z Karniewa,

  • Chleb Razowy Ratuszowy Z Siedlec Piekarnia Ratuszowa Dariusz Radzikowski Wojciech Radzikowski S.C.,

  • Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe "Kowalski" Krzysztof Kowalski Z Winnik.

Stoisko Mazowsza

Stoisko Mazowsza

Laureaci tegorocznej nagrody targów z przedstawicielami UMWM w Warszawie


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009