Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego

English 
baner

„Systemy jakości żywności – wsparciem jakości produkcji”

30.10.2017

„Systemy jakości żywności – wsparciem jakości produkcji”, to tytuł konferencji zrealizowanej w dniu 24 października br. przez MODR Warszawa Oddział Płock, w ramach Planu Działania  Krajowej  Sieci  Obszarów  Wiejskich  Programu  Rozwoju  Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Partnerem projektu była Mazowiecka Izba Rolnicza z siedzibą w Parzniewie oraz Lokalna Grupa Działania Aktywni Razem z siedzibą w Gąbinie. Realizacja projektu służy zwiększeniu udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.

Projekt skierowany był do rolników producentów żywności, przetwórców, przedstawicieli LGD, doradców i osób zainteresowanych zdobyciem wiedzy ( 60 osób) na tematy: unijnych i krajowych systemów jakości żywności, zintegrowanego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, systemów jakości żywności regionalnej i tradycyjnej oraz możliwości finansowania działalności przetwórczej produktów rolnych, ich dystrybucji i promocji.

Realizacja operacji ułatwiła wymianę wiedzy pomiędzy producentami, przetwórcami żywności i konsumentami oraz umożliwiła nawiązanie współpracy w organizacji łańcucha dostaw żywności. Uruchomienie produkcji żywności wysokiej jakości wymaga wiedzy i podejmowania wielu decyzji w zakresie organizacji produkcji i sprzedaży, często też zainwestowania znacznych środków finansowych. Konsumenci coraz częściej podczas zakupów żywności kierują się nie tylko ceną produktów, ale ich jakością i ściślejszą kontrolą procesu produkcji. Rośnie popyt na żywność wysokiej jakości, produkty ekologiczne, regionalne, żywność produkowaną metodami tradycyjnymi. W celu wyróżnienia oraz lepszej ochrony jakości żywności został wprowadzony system certyfikowania i znakowania tych produktów. Dzięki temu konsumenci mają czytelną i rzetelną informację o wyjątkowej jakości produktu, a producentom stwarza to możliwość promocji i umożliwia ochronę przed nieuczciwą konkurencją.

Celem projektu było doskonalenie zawodowe uczestników konferencji (producentów i przetwórców żywności oraz konsumentów) poprzez omówienie zagadnień dotyczących norm jakości i bezpieczeństwa żywności.

Sala szkoleniowa z uczestnikami szkolenia

Sala szkoleniowa z uczestnikami szkolenia

Sala szkoleniowa z uczestnikami szkolenia

Sala szkoleniowa z uczestnikami szkolenia

Sala szkoleniowa z uczestnikami szkolenia

 


Konferencja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009