Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego

English 
baner

Pomysły na aktywizację w LGD AKTYWNI RAZEM

02.11.2017

W dniach od 27-29 października br. (piątek-niedziela) Lokalna Grupa Działania AKTYWNI RAZEM zaprosiła na tematyczny wyjazd studyjny przedstawicieli stowarzyszeń, samorządów oraz osoby zainteresowane tematyką przetwórstwa lokalnego, organizowaniem opieki nad osobami starszymi, wsparciem przedsiębiorczości i projektami z zakresu rozwoju społecznego.

Bogaty program wyjazdu obejmował:

- prezentację doświadczeń Inkubatora kuchennego w Minikowie połączoną z warsztatami wyrobu masła i pokazem filetowania karpia (sposób na zwiększenie przychodów małych i średnich rolników)

- prezentację i wizyty w gospodarstwach rolnych zajmujących się opieką społeczną nad osobami starszymi (źródło dodatkowych dochodów rolnych oraz sposób podniesienia dostępności i jakości opieki społecznej)

- działania promocyjne z zakresu dziedzictwa kulturowego i kulinarnego (Kaszubska Marszruta - infrastruktura turystyczna wykorzystująca dziedzictwo kulturowe, Pomorski Szlak Kulinarny, Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego, Szlak Tradycji i Smaku)

- projekty promujące przedsiębiorczość i włączenie społeczne (Frymark Bydgoski, warzenie mydła z mleka koziego, Inkubator przedsiębiorczości, Nidzicki Fundusz Lokalny, Garncarska Wioska)

Podczas wyjazdu LGD AKTYWNI RAZEM zorganizowało także Kiermasz Produktów Lokalnych podczas odbywającego się w każdą niedzielę Frymarku Bydgoskiego – miejsca, gdzie można zakupić wyroby tradycyjne, zdrowe i niebanalne. Na Kujawach promowane były wytwarzane i produkowane na terenie Lokalnej Grupy Działania ekologiczne sery, chleby i wędliny oraz ozdoby piernikowe, jabłka i soki. 

Osoby uczestniczące w wyjeździe wróciły z głowami pełnymi wrażeń i pomysłów. Trzymamy kciuki za wytrwałość i powodzenie rodzących się inicjatyw.

Pokaz filetowania karpia w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego w Minikowie

stoiska Kiermaszu Produktów Lokalnych na Frymarku Bydgoskim

Jarzębinowy Amfiteatr w Garncarskiej Wiosce, Kamionka

grupowe zdjęcie uczetników wyjazdu

warsztaty wyrobu masła w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego w Minikowie


Wyjazd studyjny współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009