Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego

English 
baner

Smaczne, bo regionalne

13.06.2018

Jak bogata, różnorodna oraz oryginalna siła drzemie w mazowieckiej kuchni, po raz kolejny można było przekonać się podczas finału wojewódzkiego XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Tegoroczna edycja zgromadziła blisko 50 uczestników, którzy w grupie produktów oraz dań prezentowali swoje wyroby. Przyznano łącznie 23 nagrody i wyróżnienia.

To, co jemy, jak jest przygotowane, jakimi metodami wyhodowane lub przetworzone – ma olbrzymie znaczenie dla naszego zdrowia, stąd też regionalna, często ekologiczna żywność cieszy się w ostatnich latach dużą popularnością. Chętnie wracamy też do lokalnych dań, które wśród wielu budzą wspomnienia z dzieciństwa i kojarzone są z unikalnością poszczególnych miejsc. Identyfikowanie niezapomnianych doznań kulinarnych z naszym regionem sprawia, że dziedzictwo kulinarne Mazowsza staje się jego naturalnym bogactwem, ale również jest doskonałym sposobem na aktywizację środowiska – zaznacza dyrektor Departamentu Rolnictwa i  Rozwoju Obszarów Wiejskich Radosław Rybicki.

Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach

W części produktowej, w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkategoria produkty i przetwory mięsne nagrody otrzymali: Grażyna i Wiesław Więchowie z Ossowa za Pierś gęsią z Łysobyk, Hanna i Krzysztof Kowalscy z Winnik za Smalec ze świni złotnickiej, wyrób wędlin tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za Kiełbasę podsuszaną z Karniewa. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała firma Wędliny z Pracowni s. c. p. Strzeżysz i K. Bońkowski z miejscowości Stupsk za Polędwiczkę z „Pracowni”.

W podkategorii produkty mleczne pierwsze miejsce zdobyli: Anna Michalczuk z Rządzy za Ser kozi z Jakubowa, Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa za Masło gąsiorowskie. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała Wioletta Śliwińska z Błędowa k/Pomiechówka za Ser kozi od Wioli.

W podkategorii miody zwyciężył Marcin Milewski z Legionowa za Miód rzepakowy. W kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego, w podkategorii przetwory owocowe nagrodę otrzymała Ewa Mitowska z Seroczyna za Konfiturę z płatków róży. Wyróżnienie w tej podkategorii otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Made in Bończa z Bończy za Pastę z chwasta czyli sos z majowej pokrzywy. Wśród przetworów warzywnych najlepsze były za Ogórki kiszone ze Stasinego Lasu Stanisława Nalewajka ze Stasinego Lasu.

W podkategorii wyroby cukiernicze nagrodę otrzymała firma M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki z Przysuchy za Prawdziwą szarlotkę. Wyróżnienia trafiły do Henryka Myszka Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Dębami z Karniewa za Kruche ciasteczka, Ewa Suminska z Janowa Mikołajówki za Szarlotkę babci Stefanii.

W kategorii napoje regionalne, podkategorii napoje alkoholowe nagrodzono Danutę Zawadzką z Żulina za Nalewkę na mięcie (Dereszówkę). Wyróżnienia otrzymały Bożena Pasierowska z Legionowa za Nalewkę pigwa i pigwowiec oraz Teresa Lubecka za Syrop z czarnego bzu (podkategoria napoje bezalkoholowe).

W kategorii inne produkty regionalne nagrodę otrzymało Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych z Czernic borowych za Czernickie laleczki odpustowe. Wyróżnienie trafiło do Honoraty Główczak ze Skubianki za Chłopskie zawijasy.

Nominację do „Perły 2018” otrzymali: w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego – Anna Goliszewska z Kawęczyna za Galaretkę z czarnej porzeczki oraz Andrzej Ciołkowski z Przejmy za Powidła olenderskie

W części gastronomicznej konkursu I nagrodę uzyskał: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Sikorskiego w Pomiechówku za danie składające się z Zupy z grzybów z kwasem z kiszonej kapusty i zawijaka gęsi z opiekanymi warzywami z mocną nuta wiśni i jabłka. Druga nagroda powędrowała do Koła Gospodyń z Posiadał koło Cegłowa za danie składające się z Przystawki „Cholewiaki” i „Posiadalskie Kartacze”. Trzecia nagroda, za Zupę pieczarkowej z klopsikami oraz Rolady z kurczaka z ziemniakami i mizerią, trafiła do Mitowskiej Zagrody, Gospodarstwo Agroturystyczne Zagroda Edukacyjna z Seroczyna. Wyróżnienie uzyskała Jolanta Jadwiga Wołynik z Legionowa za Chłodnik z buraczków z jajami przepiórki i przepiórki w płatkach róży.

Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Fundatorem nagród regionalnego etapu konkursu był Samorząd Województwa Mazowieckiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Warszawa.

Ser kozi z Jakubowa

Moment ogłoszenia wyników.

Nagrody, ufundowane przez Samorząd Województwa Mazowieckiego, laureatom konkursu wręczył dyrektor Radosław Rybicki

Polędwica z tynki długo dojrzewająca

Prawdziwa szarlotka z Przysuchy


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009