|

Mazowsze na Targach EuroGastro

medal

Województwo mazowieckie promowało na targach mazowiecką żywność i napoje.

Targi EuroGastro to jedno z najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej. Odwiedzający mieli okazję do spróbowania m.in. przetworów owocowych, miodów pitnych, wina, nalewek staropolskich oraz pieczywa wytworzonych przez producentów na Mazowszu. Zaprezentowały się firmy: „Zielono Mi” Agnieszka Jarosińska (marka Przetwory z Borówki), „The Big Fellow” Bartek Zięciowski, „Piekarnia Ratuszowa” Radzikowscy S.C., Gospodarstwo Sadownicze Jarosław Kuklewski oraz „Nalewki Staropolskie” Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o.

– Jako samorząd Mazowsza od wielu lat staramy się promować przetwórstwo na skalę małych i średnich przedsiębiorstw. Wydajemy też wydawnictwa promujące produkty tradycyjne i lokalne, wspieramy koła gospodyń wiejskich. Zapraszamy na targi przedsiębiorców, by tu promowali swoje produkty. W tym roku mamy producentów pieczywa, soków, nalewek, dżemów – czyli przetwórstwo owocowo-warzywne i piekarnictwo. Spotkania „face to face” nadal odgrywają ważną rolę, mimo rozwoju internetu i mediów społecznościowych – mówił dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM Radosław Rybicki.

Wydarzenie było doskonałą okazją do zaprezentowania mazowieckich produktów kupcom, restauratorom i konsumentom oraz nawiązania nowych relacji biznesowych. Udział w targach pozwolił mazowieckim producentom na zapoznanie się z branżowymi nowościami oraz wymianę wiedzy, doświadczeń i informacji z potencjalnymi partnerami.

Najlepsza aranżacja stoiska

W pierwszym dniu targów EuroGastro wydarzenie stało się okazją do uhonorowania najbardziej wybitnych przedstawicieli sektora. Nagrody przyznano w czterech kluczowych kategoriach: premiera targowa, produkt targowy, ekspozycja targowa oraz innowacyjność. Województwo mazowieckie otrzymało wyróżnienie w kategorii ekspozycja targowa, które odebrał dyrektor Radosław Rybicki.

Źródło: mazovia.pl, 21.03.2024 rok