Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

„Cudze chwalicie swego nie znacie”- tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza

02.11.2018

10 października 2018 roku w Radomiu odbyło się seminarium pn. „Cudze chwalicie swego nie znacie” – tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza, którego organizatorem był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Radom. Seminarium zrealizowano w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 Plan operacyjny na lata 2018-2019.

Projekt skierowany był do właścicieli gospodarstw wytwarzających produkty tradycyjne lub będących w trakcie przygotowań do założenia takiej działalności, osób zamieszkujących i prowadzących działalność na obszarach wiejskich głównie właścicieli małych gospodarstw rolnych, stowarzyszeń, Kół Gospodyń Wiejskich, dzięki którym poznajemy lokalne tradycje kulinarne.

W ramach ww projektu zostało przeszkolone 52 osoby. Podczas seminarium zapoznaliśmy się z wystąpieniami wytwórców produktów lokalnych, których produkty zdobywają główne nagrody w konkursach: „Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego”, „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, „Mazowieckie Sery Zagrodowe”, czy „Sposób na Sukces”. W stoiskach swoją działalność prezentowali przedsiębiorcy, którzy posiadają produkty zarejestrowane na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz producenci którzy prowadzą działalność przetwórczą w oparciu o produkty z własnego gospodarstwa.

Gospodarstwo Elżbiety i Wojciecha Pysiaków zaprezentowało 4 produkty, które znajdują się na liście LPT.

Gospodarstwo Małgorzaty i Mieczysława Podgórskich zaprezentowało 5 produktów znajdujących się na liście LPT.

Gospodarstwo sadownicze Moniki i Tomasza Bankiewiczów zaprezentowało jeden produkt, który mieści się na liście LPT.

Gospodarstwo Pasieczne Łukasza Murawskiego zaprezentowało miody, które zdobywają nagrody w różnych konkursach.

Piekarnia „Wacyn” Ewy Brzezińskiej i Andrzeja Karczewskiego zaprezentowała szeroką gamę  pieczywa. Na stoisku Teresy Woźniak, właścicielki gospodarstwo agroturystycznego „Nad Plewką”  mogliśmy spróbować pysznego karpia nagrodzonego tegorocznym Laurem. Stowarzyszenie „made in bończa” podzieliło się z nami pysznymi jabłkami w różnej postaci, natomiast Stowarzyszenie z Bieszkowa Górnego częstowało kapustą z grochem. Na stoiskach wystawienniczych mogliśmy także degustować sery naszych laureatów oraz posmakować oleju makowego z olejarni Niwki, zdobywcy tegorocznego Laura. Zobaczyliśmy  w jaki sposób, stawiając na tradycje kulinarne, sprawdzone przepisy praktykowane od lat, kultywowanie tradycji rodzinnych, zwiększyć dochodowość gospodarstw rolnych.

Seminarium mające na celu zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, rentowności gospodarstw i konkurencyjności wszystkich rodzajów rolnictwa we wszystkich regionach oraz promowanie innowacyjnych technologii w gospodarstwach i zrównoważonej gospodarki leśnej.

MODR Oddział Radom, jako organizator, dziękuje wszystkim uczestnikom i  wykładowcom za udział w seminarium.

 Seminarium „Cudze chwalicie swego nie znacie”- tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza

 Seminarium „Cudze chwalicie swego nie znacie”- tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza

 Seminarium „Cudze chwalicie swego nie znacie”- tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza

 Seminarium „Cudze chwalicie swego nie znacie”- tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza

 Seminarium „Cudze chwalicie swego nie znacie”- tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza

 Seminarium „Cudze chwalicie swego nie znacie”- tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza

 Seminarium „Cudze chwalicie swego nie znacie”- tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza

 Seminarium „Cudze chwalicie swego nie znacie”- tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza

 Seminarium „Cudze chwalicie swego nie znacie”- tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza


                       Logotypy


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009