Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Uczniowie z Mazowsza specjalistami od ekologicznej żywności

06.06.2019

Co jest głównym składnikiem korzenia cykorii? Jak należy gotować warzywa bogate w karoten? Co oznacza produkt ze znakiem „Fairtrade”? W jaki sposób w rolnictwie ekologicznym zwalcza się szkodniki i chwasty? – m.in. na te pytania odpowiadali uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności” organizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Spośród wszystkich finalistów wyłoniono 6 laureatów.

Konkurs został zorganizowany już po raz szesnasty. Podczas rywalizacji uczniowie z Mazowsza musieli wykazać się wiedzą na temat ekologicznego rolnictwa i produktów z niego pochodzących. Do finału przystąpiło 98 uczniów z klas 4–8 szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów z województwa mazowieckiego. Dzieci i młodzież zmierzyły się z testem składającym się z 30 pytań, w tym z 20 pytań jednokrotnego wyboru oraz 10 – wielokrotnego wyboru. Na udzielenie prawidłowych odpowiedzi uczestnicy mieli godzinę.

Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się:

  • w kategorii klas IV – VI szkół podstawowych (przyznano trzy I miejsca ex aequo):

I miejsce  Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa w Lesznie,

I miejsce Oliwia Jackiewicz, Szkoła Podstawowa w Mińsku Mazowieckim,

I miejsce  Bartłomiej Laskowski, Szkoła Podstawowa w Gniewoszowie.

  •  w kategorii klas VII – VIII szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów:

I miejsce  Weronika Bedyk, Szkoła Podstawowa w Drobinie,

II miejsce Robert Walterski, Szkoła Podstawowa w Lesznie,

II miejsce  Aleksandra Nurkiewicz, Szkoła Podstawowa w Ostrowi Mazowieckiej.

Laureaci otrzymali atrakcyjne nagrody, m.in. telefony komórkowe i zegarki. Ponadto wszyscy uczestnicy konkursu wzięli udział w wycieczce na warszawskie Stare Miasto oraz do Parku Miniatur Województwa Mazowieckiego.

                       konkurs „Smak ekologicznej żywności”

Źródło: www.mazovia.pl


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009