Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Mała przedsiębiorczość na obszarach wiejskich - duże możliwości

20.09.2019

Mała przedsiębiorczość na obszarach wiejskich - duże możliwości

to tytuł projektu realizowanego w dniach 10-12 września br., przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Płock, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. W projekcie uczestniczyło 25 osób, zainteresowanych podejmowaniem działalności pozarolniczej, z terenu powiatów: gostynińskiego, płockiego i sierpeckiego.

Celem operacji było zapoznanie uczestników z dobrymi praktykami w wykorzystaniu lokalnych zasobów i potencjału ludzkiego w podejmowaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.

Projekt skierowany był do właścicieli gospodarstw agroturystycznych i obiektów turystyki wiejskiej, rolników, domowników, przedsiębiorców zainteresowanych działalnością pozarolniczą, lokalnych liderów, przedstawicieli organizacji pozarządowych oraz doradców rolniczych.

Podczas wyjazdu studyjnego uczestnicy poznali przykłady małej przedsiębiorczości pozarolniczej, dające szansę mieszkańcom wsi na wzrost osiąganych dochodów. Szczególne zainteresowanie uczestników wyjazdu wzbudził Inkubator Przetwórczy w Dwikozach, w powiecie sandomierskim, gdzie znajduje się sala produkcyjna, dobrze wyposażona w sprzęt do przygotowania i przetwarzania owoców i warzyw. Celem działania Inkubatora jest zapewnienie dostępu do infrastruktury niezbędnej do wytwarzania regionalnych produktów na bazie lokalnego surowca i tradycji. Producent żywności nieprzetworzonej może tu  sprawdzić swoje umiejętności przetwórcze oraz możliwości wprowadzenia na rynek (opakowanie, etykietowanie, dystrybucja i sprzedaż) oryginalnego, własnego produktu w zgodzie z przepisami sanitarnymi. Może to być pierwszy etap na drodze do utworzenia własnego zakładu przetwórczego. Przy Inkubatorze działa Centrum Produktu Lokalnego, które prowadzi działalność edukacyjną w obszarze przetwórstwa rolno-spożywczego.

Uczestnicy wyjazdu studyjnego, zapoznali się również z dobrymi praktykami partnerskiej współpracy w promocji produktów regionalnych z wykorzystaniem lokalnych zasobów i potencjału ludzkiego.

 MODR - relacja wyjazd studyjny

 MODR - relacja wyjazd studyjny

 MODR - relacja wyjazd studyjny

 MODR - relacja wyjazd studyjny

 MODR - relacja wyjazd studyjny

 MODR - relacja wyjazd studyjny

 MODR - relacja wyjazd studyjny



infografika logotypy


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009