Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego

English 
baner

Sięgnęli po laury

09.05.2014

I w tym roku mazowieccy wytwórcy indywidualni i producenci produktów żywnościowych nie zawiedli smakoszy, którzy 8 maja 2014 r. byli gośćmi gali konkursu o „Laur Marszałka” za 2013 r. W Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie można było nie tylko spotkać piekarzy, pszczelarzy i ogrodników, ale też posmakować ich popisowych wyrobów. Nagrody zwycięzcom wręczał marszałek Adam Struzik.

W VII edycji konkursu wybrane zostały najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane w 2013 r. na Mazowszu. W tym roku do konkursu zgłoszono 98 produktów. Wybór nie był prosty. Ostatecznie jury po długich naradach wyłoniło 13 laureatów oraz przyznało 7 wyróżnień. Każdy ze zwycięzców otrzymał grawerton i wybraną nagrodę rzeczową – np. piekarnik do chleba, podkaszarkę, prasę do owoców.

– Cieszy mnie, że moda na regionalną żywność ciągle trwa. Dzięki temu my możemy poznawać wyjątkowe, lokalne produkty – często wytwarzane na podstawie starych, przekazywanych od pokoleń receptur, a mazowieccy wytwórcy mają szansę dać się poznać szerszemu gronu odbiorców
– powiedział marszałek Adam Struzik.

Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

W trakcie gali wręczono dyplomy nowym członkom Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsze.

Konkurs Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego to sposób na promocję i rozpowszechnienie poza granicami Mazowsza wyrobów producentów żywności z naszego regionu. Produkty, którym przyznano wyróżnienie są zdrowe i wytwarzane według oryginalnych przepisów. Mogły się o nie starać zarówno firmy komercyjne, jak też podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę – koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami (np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych). Od zeszłego roku przyznawane laury są przyznawane producentom indywidualnym oraz przedsiębiorcom. W każdej grupie nagradzano produkty z podziałem na kategorie: przetwory mięsne, owocowe i warzywne, wyroby piekarnicze i cukiernicze, produkty mleczarskie, miody oraz napoje.

Poznajmy zatem laureatów VII edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2013:

kategoria producenci indywidualni:

  • chleb żytni razowy na zakwasie ze słonecznikiem upieczony przez Grażynę Więch (powiat wołomiński)
  • chruściki mazowieckie wykonane przez Wiesławę Kacperską (powiat legionowski)
  • złota kaczka sołtysowej z Gospodarstwa Agroturystycznego Krystyna Manowska (powiat ostrołęcki)
  • leśna borówczanka według receptury Haliny Nałęcz z Koła Gospodyń Wiejskich Marynino (powiat legionowski)
  • twaróg półtłusty wiejski niepasteryzowany według przepisu Tomasza Rachockiego (powiatu mławski)
  • marmolada z antonówek gmina Przasnysz (powiat przasnyski)
  • miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy zrobiony przez Annę Szpurę (powiat łosicki)

wyróżnienia w tej kategorii otrzymali:

  • Franciszek Kesler za olej rzepakowy Keslera (powiat ostrowski)
  • Zbigniew Rydlewski z Warszawy za słodką marmoladę paprykową
  • Andrzej Sikora za szynkę adamowską (powiat sochaczewski)
  • Andrzej Kaliszewski za miód nektarowo-spadziowy (powiat ostrołęcki)

kategoria przedsiębiorcy:

  • „Razowiec więzienny” Roberta Jasińskiego z Przedsiębiorstwa Produkcyjno-usługowo-handlowego „ER” Jasiński w Budach Janowskich (powiat miński)
  • ciastka migdałowe „Mandrole” Dariusza Gałachowskiego z Cukierni z Klonowej w Siedlcach
  • salceson „Z noża” firmy „Wędliny z Dębiny. Elżbieta Tomaszewska” z Dębina (powiat nowodworski)
  • twaróg staropolski krajanka półtłusta z Zakładu Mleczarskiego Sp. z o.o. w Płońsku z siedzibą w Skarżynie (powiat płoński)
  • gruszka korzenna Przetwórni Owoców i Warzyw „Krokus” Czesław Caryk z Pająkowa (powiat zwoleński)
  • „Smaczek z doliny Radomki” – naturalny mętny sok jabłkowy z Gospodarstwa Sadowniczego MB w Komorowie (powiat przysuski)

wyróżnieni:

  • Cukiernia „Szymańscy” s.c. oraz Cukiernia „Karpatka” Marek Oksiński z Góry Kalwarii za „czerlotkę – słodycz ziemi czerskiej” (powiat piaseczyński)
  • Piekarnia-Cukiernia Piekarczyk s.c. z Kroczewa za „lody malinowe i truskawkowe” (powiat płoński)
  • Gerard Sobolewski z PPHU GERARD SOBOLEWSKI z Nowej Dzierzążni za polędwicę wędzoną (powiat płoński)

galeria zdjęć


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009