Przez trzy kolejne niedziele mieszkańcy obszaru działania Stowarzyszenia „Między Wisłą a Kampinosem” mieli okazję doskonalić swoje umiejętności kulinarne pod okiem najlepszych szefów kuchni.
19 września w Łomiankach, 26 września w Małocicach (gmina Czosnów) i 3 października w Kampinosie uczestnicy warsztatów gotowali dania (mączne, mięsne i desery) oparte o lokalne składniki i tradycyjne przepisy – choć czasami odbiegały one od standardów jak na przykład deser z kaszy gryczanej.
Nasza zaimprowizowana kuchnia była miejscem do rozmów, wymiany doświadczeń oraz podpatrywania tajemnic prawdziwych szefów kuchni. Kulinarnej praktyce towarzyszyła teoria tj. wykład dietetyka oraz prezentacja na temat certyfikowania żywności i krótkich łańcuchów dostaw.
Patronat nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.
Każde kolejne warsztaty stanowiły dla nas lekcję i pozwoliły czerpać doświadczenie na przyszłość. Będziemy intensywnie pracować nad tym aby przyszłoroczna edycja była jeszcze lepsza.
Tekst - Stowarzyszenie „Między Wisłą a Kampinosem”