Krótkie łańcuchy dostaw – od pola do stołu

Krótkie łańcuchy dostaw to przemyślane zmniejszenie liczby pośredników potrzebnych do dostarczenia ostatecznemu konsumentowi produktu końcowego. Na rynku funkcjonują różne rodzaje krótkich łańcuchów dostaw żywności – począwszy od sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie, po zbiorową sprzedaż bezpośrednią, zakupy internetowe, żywienie zbiorowe, na dystrybucji do sklepów czy supermarketów kończąc. Każde skrócenie tego łańcucha to zysk zarówno dla konsumenta jak i producenta

Obowiązujące przepisy prawa żywnościowego zarówno na poziomie unijnym jak i krajowym, dają rolnikom możliwość zastosowania następujących form działalności. Wybór jednej z poniższych form zależy od indywidualnej decyzji rolnika, który zamierza prowadzić działalność w zakresie produkcji i wprowadzania na rynek żywności.

W dobie pandemii COVID-19, gdy konieczne jest ograniczanie kontaktów bezpośrednich i stosowanie dystansu społecznego, skracanie łańcucha dostaw wydaje się koniecznością chwili i z dnia na dzień zyskuje na wartości zarówno dla producentów jak i konsumentów. Wystarczy zacząć czytać etykiety. Wystarczy przespacerować się na lokalny bazarek. Wystarczy poszukać w sieci coraz ciekawszych i coraz bardziej kompleksowych ofert sprzedaży wysyłkowej. Jednym z wielu proponowanych jest np. www.mazowieckiebazarek.pl.

Albo znaleźć coś dla siebie wśród wielu form sprzedaży – krótkich łańcuchów dostaw:

  • sprzedaż „przy drzwiach”, gdy konsument w dowolnym terminie i porze dnia, kupuje produkty bezpośrednio w gospodarstwie;
  • sprzedaż na targowisku rolnym – sprzedaż odbywa się codziennie lub w wyznaczone dni tygodnia, przy czym sprzedającym może być rolnik użytkownik gospodarstwa lub grupa (zespół) rolników wspólnie wynajmujących miejsce na targu;  
  • sprzedaż przy drodze - to sprzedaż produktów sezonowych, w tym zwłaszcza owoców i warzyw;  
  • sprzedaż „od drzwi do drzwi”- towar o zwykle znanym asortymencie i wielkości dostarczany jest do znanych, często stałych konsumentów,
  • sprzedaż w formie „zbieraj sam”, stosowana głównie, jako pomocnicza forma sprzedaży po zbiorze, stosuje się ją przy zbiorze owoców miękkich, zwłaszcza truskawek, owoców pestkowych, jabłek, gruszek;
  • sprzedaż przez Internet realizowana w różnych formach, poprzez przyjmowanie zamówień drogą elektroniczną, w tym poprzez indywidualny dowóz lub wysyłkę do konsumenta,
  • sprzedaż sąsiedzka, tj. „od rolnika do rolnika” może dotyczyć zarówno produktów roślinnych, np. zbóż, siana, jak też zwierząt hodowlanych oraz produktów na potrzeby gospodarstwa domowego, których rolnik sam nie produkuje, lecz nabywa u sąsiada.

Coraz więcej instytucji, organizacji, samorządów zachęca do tworzenia i korzystania z krótkich łańcuchów dostaw. My także dostrzegamy w nich ruch w dobrym kierunku – by na naszych stołach znajdowała się tylko jakość, świeżość i dobra cena.