
Znamy laureatów wojewódzkiego etapu konkursu na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Zwycięzców poznaliśmy podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego – Oddział Poświętne w Płońsku.
Na XXIV edycję konkursu przyjechali producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. Konkurs przypomina i ocala od zapomnienia produkty i potrawy obecne w historii polskich kulinariów, zachowując kanon dziedzictwa kulturowego i kulinarnego regionu. Jak co roku, finał regionalny konkursu na najlepszą potrawę i najlepszy produkt żywnościowy został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego. W kategorii Produkt wpłynęło 30 zgłoszeń, a w kategorii Potrawa zakwalifikowano 7 drużyn.
Wszystkie dostarczone do oceny produkty i potrawy wykonane były według tradycyjnych przepisów zakorzenionych w kulturze regionu. Ostatecznie komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień w kategoriach:
Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego
– zwycięzcy
- szynka dworska z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski, gmina Karniewo, powiat makowski,
- śmietana wiejska od Pana Jana Goliszewskiego, gmina Maciejowice, powiat garwoliński,
- miód kampinoski wielokwiatowy od Pani Agnieszki Zalewskiej z Pasieki "Pszczela Symfonia" Agnieszka Zalewska, gmina Milanówek, powiat grodziski.
– wyróżnienia
- kurczę w marynacie z Koła Gospodyń Wiejskich w Czernicach Borowych, gmina Czernice Borowe, powiat przasnyski,
- twaróg Jersey z musem owocowym od Anny Zaboklickiej, gmina Korytnica, powiat węgrowski,
- pasztet z gęsi z orzechami z Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki", gmina Platerów, powiat łosicki,
- galaretka z nóżek wieprzowych od Anny Goliszewskiej, gmina Maciejowice, powiat garwoliński.
Produkt regionalny pochodzenia roślinnego
– zwycięzcy
- maliny z rumem - konfitura od Anny Langowskiej ze Smaki i Aromaty sp. z o.o. z Warszawy,
- ciasto z kaszą manną z Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, gmina Platerów, powiat łosicki,
- tort tradycyjny z Koła Gospodyń Wiejskich w Świniarowie, gmina Łosice, powiat łosicki.
– wyróżnienia
- kiszony topinambur od Moniki Szymańczak-Siemiątkowskiej z Michrowskiej Piwniczki, gmina Pniewy, powiat grójecki,
- kiszona rzodkiewka od Iwony Kowalskiej, gmina Nasielsk, powiat nowodworski.
Napój regionalny
– zwycięzcy
- herbatki z własnego ogrodu od Anny Gogół, gmina Teresin, powiat sochaczewski,
- nalewka z orzecha włoskiego z firmy Rafał Dziliński Nalewkarnia Longinus, gmina Ciechanów, powiat ciechanowski.
– wyróżnienia
- żołędziówka, czyli kawa dębowa Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, gmina Platerów, powiat łosicki,
- malinówka z Koła Gospodyń Wiejskich „Goździczanki” w Goździku, gmina Górzno, powiat garwoliński.
Inny produkt regionalny
– zwycięzcy
- suszone jabłka, chipsy jabłkowe od Moniki Szymańczak-Siemiątkowskiej z Michrowskiej Piwniczki, gmina Pniewy, powiat grójecki,
- „kapuśniaczki” z barszczem czerwonym od Anny Zaboklickiej, gmina Korytnica, powiat węgrowski,
- syrop z pędów sosny z Koła Gospodyń Wiejskich Białki, gmina Siedlce, powiat siedlecki.
W kategorii potrawowej zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, które przygotowało zupę siorbę grochowo-grzybową oraz potupajkę z sosem grzybowym.
II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Sikorach, za zupę „zraziki” i udo gęsie po staropolsku.
III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki” w Goździku, za barszcz czerwony oraz pierogi mięsne – ciasto maślane.
Na wyróżnienie w kategorii potrawowej zasłużyła:
- „Starowiejska” Tomasz Ptasiewicz, serwująca starowiejskiego łososia w galarecie oraz kartoflaka starowiejskiego w sosie kurkowym.
Dodatkowo komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025”
- w kategorii produktowej: baleron dworski, miętowy jabłecznik, olej z lnianki, baba drożdżowa, sos pomidorowy słodko-kwaśny,
- w kategorii potrawowej: zupę siorbę grochowo – grzybową oraz potupajkę z sosem grzybowym.
Źródło: mazovia.pl, 10 czerwca 2025 roku