Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie zakończył realizację operacji pn. „Warzywa zamknięte w słoiku”.
Operacja została zrealizowana w dniach od 5.09.2023 do 28.09.2023 rok w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020, Plan Operacyjny na lata 2022-2023, konkurs nr 7/2023.
Działanie 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.
Grupa docelowa
Warsztaty odbyły się w ośmiu lokalizacjach, uczestniczyło w nich 160 osób. Byli to rolnicy, mieszkańcy obszarów wiejskich oraz członkinie Kół Gospodyń Wiejskich.
Efekty
Uczestnicy warsztatów mieli możliwość wykonania kiszonek. Pod okiem prowadzącej każdy wykonał 4 różne kiszonki. W jednym słoiku był mix warzywny: brokuł, marchew, kalafior, w kolejnym kiszone cytryny, natomiast w dwóch pozostałych sałatka warzywna w stylu orientalnym oraz zakwas z buraka. Efekty swojej można było spróbować w domu po kilku dniach. Osoby zainteresowane otrzymały przepisy na kiszonki.
W czasie warsztatów uczestnicy pozyskali niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania warzyw do kiszenia, z uwzględnieniem wymagań higienicznych i bezpieczeństwa żywności podczas uruchamiania małego przetwórstwa w swoich gospodarstwach.
Dziękujemy za zainteresowanie. Podziękowania kierujemy także do Anny Litwin, która przeprowadziła warsztaty.
Źródło: MODR