
Festiwal odbędzie się 26 września. Podczas wydarzenia zaprezentują się zespoły obrzędowe, rękodzielnicy, koła gospodyń, a rolnicy pokażą pracę przy użyciu dawnych maszyn rolniczych z zasobów Muzeum.
Zapraszamy również na potańcówkę na deskach. Koła gospodyń przygotują mnóstwo tradycyjnych potraw jak pierogi, porka, pazibroda, babka ziemniaczana.
W trakcie imprezy rozstrzygnięcie konkursu ,,Potrawa regionalna z ziemniaków”. Celem organizowanego przez muzeum konkursu jest ukazanie tradycji kulinarnych regionu radomskiego, budowanie tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie, wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy Uczestnikami Konkursu. Przewodniczącym Komisji Konkursowej będzie pan Karol Okrasa, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych.
26 września 2021 roku, godz. 12:00 – 21:00
Teren ekspozycji muzealnej, zapraszamy!