|

V edycja Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych

Termin nadsyłania zgłoszeń mija 16 sierpnia 2021 r.

Po rocznej przerwie spowodowanej sytuacją epidemiologiczną proponujemy wytwórcom serów podpuszczkowych z naszego regionu udział w V edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych.

Poniżej do pobrania: Regulamin Konkursu oraz Formularz zgłoszeniowy. Można je także znaleźć na stronie internetowej www.mazovia.pl.

Zgodnie z zapisami Regulaminu, do Konkursu mogą się zgłaszać podmioty funkcjonujące na rynku w ramach:

  • produkcji marginalnej, lokalnej i ograniczonej,
  • rolniczego handlu detalicznego
  • oraz inni indywidualni wytwórcy z terenu Mazowsza posiadający umiejętności wytwarzania serów podpuszczkowych.

Wspomniany Regulamin przewiduje rywalizację w trzech kategoriach:

  • sery świeże,
  • dojrzewające
  • oraz pleśniowe.

Warto pamiętać, że jeden uczestnik może zgłosić tylko jeden ser w danym roku. Sery, które w latach ubiegłych zostały nagrodzone, nie mogą być zgłaszane do Konkursu.

Termin nadsyłania zgłoszeń mija 16 sierpnia 2021 r.

Celem Konkursu jest nie tylko nagrodzenie najlepszych produktów, ale także zorientowanie się na jaką skalę upowszechniona jest na Mazowszu zagrodowa produkcja serów podpuszczkowych. Pozwoli to na dostosowanie działań Samorządu Województwa do potrzeb mieszkańców w tej dziedzinie. Rozstrzygnięcie konkursu planowane jest na przełomie sierpnia i września. Wszystkie osoby, które zgłoszą się do Konkursu zostaną powiadomione
o terminie dostarczenia produktów do oceny.

Serdecznie zapraszamy do udziału w Konkursie. Nagrodzeni producenci mogą liczyć na promocję swych wyrobów podczas wydarzeń organizowanych i współorganizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, takich jak wydawnictwa, wystawy, targi, eventy.

Szczegółowe informacje dotyczące Konkursu można uzyskać pod nr telefonu 22-5979-116 lub adresem e-mailowym: krzysztof.zaniewski@mazovia.pl.

 

PLIKI DO POBRANIA