|

Znamy zwycięzców XV edycji Konkursu o Laur Marszałka!

obrazek dekoracyjny
Logo - Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

Ogłaszamy wyniki XV edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2021

W XV edycji Konkursu oceniono 115 produktów żywnościowych, wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Kapituła Konkursu wyłoniła zdobywców Laura i wskazała Wyróżnionych w grupie producentów indywidualnych i grupie przedsiębiorców.

W grupie producentów indywidualnych Laury zdobyli:

  • w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich „Zdziechowianki" ze Zdziechowa w gminie Szydłowiec za Pieróg zdziechowski pieczony,
  • w kategorii wyroby cukiernicze – Stowarzyszenie Rozwoju Promocji Wsi Wsola i Okolic „Bądźmy Razem" w gminie Jedlińsk za Racuchy rogate,
  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach w gminie Sabnie za Polędwiczki wieprzowe wędzone parzone,
  • w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku w gminie Górzno za Galantynę rybną babci Goździkowej,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wikaliński z Domaniowa w gminie Przytyk za Sok malinowy Haneczka,
  • w kategorii produkty mleczarskie – Dorota Dyga z Gąsiorowa w gminie Serock za Gąsiorowski ser edamski na suchą skórkę,
  • w kategorii miody – Gospodarstwo Pasieczne „Księżycowa Pasieka" z Wólki Dworskiej w gminie Góra Kalwaria za Miód leśny z kruszyną leśną,
  • w kategorii napoje – Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi w gminie Sienno za Sok tłoczony 100% (z jabłek w konwersji ekologicznej).

Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • w kategorii wyroby cukiernicze:

– Janina Zawłocka z Kamionki w gminie Jakubów za Tort miodowy,

– Ewa Sumińska z miejscowości Janów Mikołajówka w gminie Czosnów za Ciasto seromakowiec,

  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki" w Kobylnicy w gminie Maciejowice za Kobyleńskie powidła malinowe z bonusem,
  • w kategorii produkty mleczarskie – Anna Zaboklicka z Jaczewa w gminie Korytnica za Ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim "Orzeszek".

Wyróżnienia Kapituły w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim w gminie Czosnów za Mięsne smarowidło do chleba,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Marek Turkowski Kiszonki z Otuliny Kampinosu z Łomnej w gminie Czosnów za Ogórki kiszone,
  • w kategorii miody – Pasieka Pod Kogutem - Robert Stojak z Serocka za Miód wielokwiatowy Ziemi Serockiej,
  • w kategorii napoje – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych w gminie Czosnów za Wino Ratafia.

W grupie przedsiębiorców Laury zdobyli:

  • w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Roman Woźnica z Sulejówka za Chutney z pieczonej dyni,
  • w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Zakłady Mięsne Somianka w gminie Somianka za Kiełbasę dojrzewającą palcówkę,
  • w kategorii napoje – Nalewkarnia Longinus z Ciechanowa za Nalewkę wiśniową 18%,
  • w kategorii inne – Tadam! Naturalne Cukiernictwo Maksym Szostak z Warszawy za Ciasto „Praski Królik".

Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców  zdobyli:

  • w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Fogiel & Fogiel Piekarnia Sp.J. z Radomia za Chleb dziadka,
  • w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Biała Tynka Joanna Dyga – Piszewska z Gąsiorowa w gminie Serock za Ementaler z Białej Tynki.

W przypadku pytań prosimy o kontakt z pracownikami Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerami telefonów: (22) 59 79 116 lub (22) 59 79 352, bądź drogą elektroniczną na adres: krzysztof.zaniewski@mazovia.pl lub agnieszka.kalinska@mazovia.pl    

Źródło: mazovia.pl