Wystartowały X Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Poland. 18 kwietnia br. zapraszamy na stoisko województwa mazowieckiego w centrum targowo-wystawienniczym EXPO XXI w Warszawie.
Targi WorldFood Poland to spotkanie branży spożywczej, podczas którego prezentowane są nowości produktowe, odbywają się liczne panele dyskusyjne oraz konferencje dotyczące rynku spożywczego. Największym atutem targów są spotkania handlowe i możliwość nawiązania nowych kontaktów biznesowych.
Tegoroczna edycja targów cieszy się dużym zainteresowaniem odwiedzających, wśród których są przede wszystkim przedstawiciele sieci handlowych, stowarzyszeń i organizacji branżowych oraz eksperci żywieniowi.
Duże zainteresowanie targami
W tegorocznej edycji targów bierze udział 300 wystawców z 30 państw. Wśród nich nie zabrakło również producentów z Mazowsza. Na stoisku promocyjnym województwa mazowieckiego odwiedzający mogą spróbować wielu produktów spożywczych wysokiej jakości, wytwarzanych z naturalnych surowców i składników według tradycyjnych receptur. Dostępne są m.in.: soki i przetwory owocowo-warzywne, cydr, nalewki i miód pitny, produkty piekarnicze, wędliny.
W otwarciu targów uczestniczył Konrad Wojnarowski, podsekretarz stanu w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej oraz dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM Radosław Rybicki.
Złoto dla Mazowsza
Nieodłącznym elementem towarzyszącym targom World Food Poland jest Konkurs o Złoty Medal, który promuje najlepsze produkty prezentowane przez wystawców. Do konkursu zgłoszono ponad 160 produktów. W tym roku ze złotego medalu cieszyć się może województwo mazowieckie – laury zdobyła firma „Zielono Mi” za sok 100% Borówka Amerykańska naturalnie tłoczony – NFC. Wyróżnienie otrzymał Adam Węgłowski Wyrób Wędlin Tradycyjnych za „Baleron staropolski”.
Źródło: mazovia.pl, 18.04.2024 rok