|

Ogłaszamy wyniki XIV edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2020

Logo - Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

Do XIV edycji konkursu zakwalifikowało się 106 produktów żywnościowych, wytwarzanych przez mazowieckich producentów.

Kapituła konkursu wyłoniła zdobywców Laurów i wskazała wyróżnionych.

W grupie producentów indywidualnych Laury zdobyli:

  • wyroby piekarnicze – Zofia Wójcik z Posiadał za chleb orzechowy,
  • wyroby cukiernicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Tymiankach-Buciach za tort orzechowy,
  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Monika Tymińska z Tymianki-Adamy za pasztet z królika,
  • ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki" w Kobylnicy za kobylnickiego szczupaka w białej zalewie,
  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Dariusz Marcinowski z Radziwiłłowa Mazowieckiego za ocet śliwkowy z Radziwiłłowa,
  • produkty mleczarskie – Dorota Dyga z Gąsiorowa za ser żółty z kozieradką,
  • miody – Przemysław Górlicki z Pawłowa za miód spadziowy,
  • napoje – Anna i Artur Elsner z Woli Cygowskiej za wino chabrowe.

Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • wyroby piekarnicze – Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Myszadłach za chałkę jadowską na wiejskim maśle,
  • wyroby cukiernicze – Koło Gospodyń Wiejskich Kamyki w Kamionce za piankową bezę,
  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku za goździkowe kiełbaski,
  • produkty mleczarskie – Śródborska Manufaktura Serów z Śródborza za harcerz - ser owczy dojrzewający,
  • miody – Marek Siulerzycki Pasieka Miodowego Marka z Serocka za miód faceliowy,
  • napoje – Monika Soczewka z Bestwin za nalewkę z kwiatów czarnego bzu.

Wyróżnienia Kapituły w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich „Górnianki" w Bieszkowie Górnym za Chleb od Bieszkowianek,
  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Koło Gospodyń Wiejskich w Goszczynie za pesto jabłkowe Ognista Włoszka oraz Anna Bagińska z Warszawy za surową żurawinę bagienną – przecier,
  • napoje – Stowarzyszenie „Miodowe Urzecze" z Wólki Dworskiej za miód pitny „Trójniak Urzecki".

W grupie przedsiębiorców Laury zdobyli:

  • wyroby piekarnicze – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska" ze Słubic za chleb żytni 100%,
  • wyroby cukiernicze – Zając w Kapuście A.M. Brońka, Wyrób Ciasta Drożdżowego z Warszawy za ciasto drożdżowe z kruszonką Zając w Kapuście,
  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Zakłady Mięsne Somianka za polędwiczkę królewską dojrzewającą,
  • ryby i przetwory rybne – Gospodarstwo Rolne Piotr Dec z Grzegorzewic za przysmak Cystersów,
  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo „Pod Jastrzębcem" - Andrzej Ciołkowski z Iłowa za syrop buraczany z Iłowa,
  • w kategorii produkty mleczarskie – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za ser mozzarella,
  • napoje – R. Dziliński, Rafał Dziliński z Ciechanowa za nalewkę z jagody kamczackiej 18%.

Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców zdobyli:

  • wyroby piekarnicze – Piekarnia Hanna Milewska Przedsiębiorstwo w spadku z Sońska za Chleb żytni z suszonymi pomidorami i czosnkiem,
  • wyroby cukiernicze – Stara Lodziarnia Klaudia Szymanik z Sokołowa Podlaskiego za Lody tradycyjne,
  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Balcerczyk Edward z Myszyńca za Kurpiowską polędwicę dojrzewającą,
  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Zakład Produkcyjno-Usługowy „Sekret smaku" Joanna Gronowska z miejscowości Łukowo za Pasztet z gęsi,
  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Zielono mi Agnieszka Jarosińska z miejscowości Grzędy za borówkę amerykańską konfiturę z kwiatem lawendy,
  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Stowarzyszenie „Witamina Ducha" z Brudzenia Dużego za Witamina Ducha – olej rzepakowy tłoczony na zimno,
  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – „Smaki i aromaty" Anna Langowska z Warszawy za truskawki z amaretto.