|

Biblioteka KSOW w województwie mazowieckim coraz bogatsza!

obrazek dekoracyjny fot. pixabay.com

Wśród najnowszych wydawnictw KSOW znajdziecie uzupełnioną reedycję książki kucharskiej Kół Gospodyń Wiejskich z województwa mazowieckiego oraz kompendium wiedzy nt. kiszonek.

Jednym z działań Biura Regionalnego Krajowej Sieci w województwie mazowieckim jest działalność wydawnicza. Co roku staramy się w Państwa ręce oddawać kolejne ciekawe publikacje przydatne w codziennym życiu i pracy. Na półkach biblioteki KSOW stoją już między innymi: monografia Włączenie społeczne seniorów na obszarach wiejskich Mazowsza – inicjatywy lokalne; opracowania Dziedzictwo stołu - wędrówki kulinarne po obszarze mazowieckich lokalnych grup działania czy Smaki Mazowsza; zestawienie Dobre praktyki Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w województwie mazowieckim, cykl 37 broszur Zauważ PROW 2007-2013 wokół siebie czy nasza jubileuszowa kronika 10 lat działalności KSOW w województwie mazowieckim Nie-Sekretny Dziennik Działania.

Ostatnie lata to cztery ciekawe propozycje powstałe na bazie współpracy KSOW z Kołami Gospodyń Wiejskich.

W 2020 roku powstała pionierska książka kucharska zawierająca przepisy zbierane i nadsyłane właśnie przez mazowieckieKGW Wyjątkowe miejsca. Wyjątkowi ludzie. Wyjątkowe smaki. Książka kucharska kół gospodyń wiejskich z województwa mazowieckiego. W tym samym roku wydaliśmy książkę Tradycyjny wyrób sera. Praktyczny przewodnik dla każdego. Oba te wydawnictwa cieszyły się wielkim zainteresowaniem i prawie cały ich nakład rozszedł się podczas imprez plenerowych, szkoleń czy seminariów. Dlatego w tym roku zdecydowaliśmy się na reedycję książki kucharskiej uzupełniając ją o nowe przepisy. I już od kilku tygodni można wzbogacić swoją kulinarną bibliotekę o pozycję Wyjątkowe miejsca, Wyjątkowi ludzie, Wyjątkowe smaki — Książka kucharska kół gospodyń wiejskich z województwa mazowieckiego. Wydanie drugie, rozszerzone, a także o kolejną po przewodniku po serach tematyczną książkę Kiszonki — Praktyczny przewodnik dla każdego.

Obie te pozycje, a także końcówki nakładów poprzednich publikacji dostępne są na imprezach plenerowych organizowanych czy współorganizowanych przez KSOW czy Samorząd Województwa Mazowieckiego m.in. już wkrótce na Dożynkach Województwa Mazowieckiego Lelis 2022 (4 września) czy podczas prowadzonej kampanii „KSOW i KGW obok Ciebie” – najbliższe imprezy 21 sierpnia w Warce, 27 sierpnia w Przesmykach i 28 sierpnia w Kowali-Stępocinie. Wszystkie można natomiast ściągnąć bezpośrednio z sieci z Biblioteki KSOW lub poniżej (wystarczy kliknąć w okładkę).

Zapraszamy do lektury!

Kiszonki — Praktyczny przewodnik dla każdego

Wyjątkowe miejsca, Wyjątkowi ludzie, Wyjątkowe smaki — Książka kucharska kół gospodyń wiejskich z województwa mazowieckiego. Wydanie drugie, rozszerzone

Tradycyjny wyrób sera. Praktyczny przewodnik dla każdego.