|

Festiwal „W zamkowej kuchni na szlaku Książąt Mazowieckich”

Wszystkich koneserów dobrej kuchni zapraszamy 9 lipca do Zamku w Liwie, gdzie liwska warownia odsłoni swoje kolejne kulinarne oblicze.

Muzeum Zbrojownia w Liwie zaprasza na wydarzenie kulinarne! Ciekawostki z zamkowej kuchni zaskoczą zapewne niejednego smakosza, a zaproszeni goście uchylą rąbka tajemnicy dawnych receptur zarówno polskich jak i ukraińskich. Na imprezie na pewno nie zabraknie muzyki, stoisk z regionalnymi przysmakami oraz warsztatów rękodzieła.

Lipiec to doskonały miesiąc na rozpoczęcie pasjonujących wakacyjnych podróży, zwłaszcza jeśli kuszą nas one pięknymi aromatami, doskonałymi walorami smakowymi i zostały okraszone ciekawą historią. Wszystkich koneserów dobrej kuchni zapraszamy 9 lipca do Zamku w Liwie, gdzie liwska warownia odsłoni swoje kolejne kulinarne oblicze. Kulinaria regionalne i historyczne na Zamku w Liwie nie są czymś nowym, jednakże tym razem zostaną zaprezentowane w nowym wydaniu i po raz pierwszy pod nazwą „W zamkowej kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich”.

Podczas wydarzenia odbędą się liczne prezentacje, pokazy oraz warsztaty kulinarne. W tym roku na Festiwalu pojawi się również wątek ukraiński. Czym jest kuchnia ukraińska, co zrobić z „ruskimi pierogami”, na czym polega barszcz ukraiński i co łączy kuchnię polską i ukraińską opowiedzą zaproszeni goście - specjaliści związani z kuchnią historyczną i regionalną, w tym m.in. znany kucharz Łukasz Modelski - z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza, z zawodu redaktor (m.in. wieloletni wiceszef  „Twojego Stylu”). Autor reportaży historycznych i zbiorów wywiadów oraz książek dotyczących historii kuchni. Pisujący o winie i gastronomii felietonista, uczestnik wielu inicjatyw kulinarnych, związanych m.in. z próbą określenia kanonu polskiej kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi „Drogę przez mąkę” ­­- kultową audycję o związkach kuchni i literatury. 

Źródło: mazovia.pl