|

Kolejny wyjazd studyjny za nami

Lokalna Organizacja Turystyczna "LOT nad Bugiem" zakończyła realizację operacji pn. “Dobre praktyki w sprzedaży żywności lokalnej”.

Wyjazd studyjny:

Co to brzad? Jak powstaje cydr? Ile waży gęsi puch? Czy wino z jagody kamczackiej, to nadal wino? Co zmieniło się w "Gospodarstwie pod zachrypniętym kogutem" po kuchennych rewolucjach? Czy można zrobić ocet z jaśminowca? Na czy polega Wiejska e-skrzynka? Tego i wielu innych rzeczy mogliśmy dowiedzieć się podczas wyjazdu studyjnego pn. "Dobre praktyki w sprzedaży żywności lokalnej” w terminie 23-26 sierpnia 2022 roku, który miał na celu poznanie dobrych praktyk oraz nawiązanie współpracy partnerskiej pomiędzy przedsiębiorcami, w tym producentami lokalnymi, NGO, JST w zakresie promocji dystrybucji produktów lokalnych Podlasia Nadbużańskiego.

Wyjazd studyjny współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Spotkanie szkoleniowe

W Zagubku - Nadbużańskim Ośrodku Promocji Produktu Lokalnego w Drohiczynie, 24 października 2022 roku odbyło się spotkanie szkoleniowe dotyczące: "Dobrych praktyk w sprzedaży żywności lokalnej" . Mieliśmy okazję do tego, aby uzupełnić wiedzę na temat sprzedaży bezpośredniej żywności oraz rozwijać się w działaniu dotyczącym promocji, dystrybucji i etykietowaniu produktów lokalanych. Dodatkowo spotkanie było dobrym czasem na wymianę i podsumowanie spostrzeżeń dotyczących dobrych praktyk na terenie kujawsko-pomorskim - działalności "Wiejskiej e-skrzynki". Spotkanie szkoleniowe współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Publikacja

Zachęcamy do zapoznania się z broszurą, której celem jest pomoc edukacyjna w wymianie i rozpowszechnianiu wiedzy na temat produktu lokalnego w KŁD.

Publikacja pn.: „Dobre praktyki w sprzedaży żywności lokalnej na terenie Podlasia Nadbużańskiego” powstała w ramach operacji „Dobre praktyki w sprzedaży żywności lokalnej”, opisuje producentów zajmujących się małym przetwórstwem w Krótkim Łańcuchu Dostaw Żywności oraz ich produkty.

Tekst: Lokalna Organizacja Turystyczna "LOT nad Bugiem"