|

„Małe przetwórstwo szansą na lokalny rozwój” – relacja z warsztatów serowarskich

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, Oddział Poświętne w Płońsku zrealizował operację - warsztaty serowarskie pt. „Małe przetwórstwo szansą na lokalny rozwój".

Operację zrealizowano w dniach 22.08-01.09.2022 r. w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 - 2020, Plan Operacyjny na lata 2022 - 2023, konkurs nr 6/2022 - Działanie 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.

W sześciu Oddziałach MODR ze sztuki serowarskiej zostało przeszkolonych 180 osób. Byli to mieszkańcy obszarów wiejskich, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, a także rolnicy zainteresowani innowacyjnymi formami przedsiębiorczości, a w szczególności produkcją serów.

Uczestnicy warsztatów pracowali na specjalnie przygotowanych stanowiskach, używając profesjonalnych narzędzi, a nad wszystkim czuwał znany i ceniony Serowar Żuławski p. Krzysztof Jaworski. Dzięki udziałowi w warsztatach i wykładach pozyskali oni niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii, wymagań higienicznych oraz wymagań prawno – administracyjnych niezbędnych do uruchomienia działalności z małego przetwórstwa na poziomie własnego gospodarstwa.

Podczas warsztatów kursanci nauczyli się wytwarzać sery ze świeżego, pełnowartościowego mleka prosto od krowy. Efektem finalnym warsztatów było wspólne wykonanie kilku gatunków serów tj. ser typu gouda, mozzarella oraz ricotta, która jest jednym z najlepiej przyswajalnych serów, pełnym cennych wartości odżywczych. Dodatkowo zaprezentowane zostały propozycje kulinarne z wykorzystaniem sera świeżego.

Organizatorzy dziękują uczestnikom za żywe zainteresowanie tematem, liczne pytania i owocne dyskusje. Specjalne podziękowania składamy na ręce Pana Krzysztofa Jaworskiego, Serowara Żuławskiego, który poprowadził warsztaty i pod okiem którego powstały różnego rodzaju sery i serowe kompozycje. Dziękujemy także za solidną porcję wiedzy z zakresu sztuki serowarskiej, serdeczne rozmowy i opowieści o dawnym serowarstwie.