|

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Mazowiecki finał XXII edycji konkursu za nami

Podczas Święta Kwitnących Jabłoni odbył się regionalny etap konkursu kulinarnego pt. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

W sobotę w Kobylinie k. Grójca wręczono nagrody finalistom regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs ma przybliżać tradycyjne produkty i potrawy regionalne oraz promować dziedzictwo kulinarne Mazowsza. Tegoroczny finał połączono z obchodami Święta Kwitnących Jabłoni. W wydarzeniu udział wzięli m.in.: Leszek Przybytniak – przewodniczący sejmikowej Komisji Rolnictwa i Terenów Wiejskich, Dariusz Gwiazda – burmistrz Grójca, Krzysztof Ambroziak – starosta grójecki.

Mazowiecki finał XXII edycji konkursu

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Mazowiecki finał XXII edycji konkursu, jak co roku, został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Do finału w województwie mazowieckim zgłoszono 5 potraw i 45 produktów regionalnych. Oprócz tegorocznych uczestników o nominację do statuetki „Perła” ubiegały się 4 produkty nagrodzone w poprzedniej edycji konkursu.

Finał krajowy już 30 września w Poznaniu

Spośród najlepszych produktów i dań nominowanych w finałach regionalnych Kapituła Krajowa Konkursu wybierze te, którym przyzna statuetki „Perła 2023”. Zostaną one wręczone podczas krajowego finału XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się 30 września 2023 r. podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Źródło: mazovia.pl