W dniach 03.10-14.10.2022 roku Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zrealizował operację - warsztaty z możliwości przetwarzania warzyw pt. „Kiszenie warzyw jako wzbogacenie oferty i poprawa sytuacji rolnika w łańcuchu dostaw żywności od pola do stołu”.
Operacja
Projekt zrealizowano w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020, Plan Operacyjny na lata 2022-2023, konkurs nr 6/2022 - Działanie 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.
Uczestnicy
W sześciu Oddziałach MODR Warszawa w warsztatach uczestniczyło 120 osób. Byli to rolnicy, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, a także młodzi mieszkańcy obszarów wiejskich poniżej 35 roku życia, zainteresowani kiszeniem warzyw.
Uczestnicy warsztatów mieli możliwość zdegustowania produktów wykonanych przez prowadzącą i wykonania swoich kiszonek. Pod okiem prowadzącej każdy wykonał 4 różne kiszonki. W dwóch słoikach były miksy warzywne: brokuł, marchew, rzodkiewka, kalafior, dynia, w kolejnych sałatka warzywna w stylu orientalnym i zakwas z buraka. Efekty swojej pracy mogli spróbować w domu po kilku dniach. Osoby zainteresowane otrzymały przepisy na kiszonki.
Efekty
W czasie warsztatów uczestnicy pozyskali niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania warzyw do kiszenia, z uwzględnieniem wymagań higienicznych i bezpieczeństwa żywności podczas uruchamiania małego przetwórstwa w swoich gospodarstwach.
Dziękujemy Państwu za zainteresowanie, udział, pytania i dyskusje.
Podziękowania kierujemy do Anny Litwin, która poprowadziła warsztaty.