|

„Dobre praktyki serowarskie instrumentem rozwoju obszarów wiejskich” – relacja z warsztatów

W ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020, Planu Operacyjnego na lata 2020-2021, konkurs nr 5/2021 - Działanie 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju w dniach 12.07-22.07.2021r. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, Oddział Poświętne w Płońsku zrealizował operację - warsztaty serowarskie pt. „Dobre praktyki serowarskie instrumentem rozwoju obszarów wiejskich".

W pięciu Oddziałach MODR ze sztuki serowarskiej zostało przeszkolonych 160 osób. Byli to mieszkańcy  obszarów wiejskich, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, a także rolnicy  zainteresowani innowacyjnymi formami przedsiębiorczości, a w szczególności produkcją serów.

Uczestnicy warsztatów pracowali na specjalnie przygotowanych stanowiskach, używając profesjonalnych narzędzi, a nad wszystkim czuwał znany i ceniony Serowar Żuławski p. Krzysztof Jaworski. Dzięki udziałowi w warsztatach i wykładach pozyskali oni niezbędną wiedzę
i umiejętności z zakresu technologii, wymagań higienicznych oraz wymagań prawnoadministracyjnych niezbędnych do uruchomienia działalności z małego przetwórstwa na poziomie własnego gospodarstwa.

Podczas warsztatów kursanci nauczyli się wytwarzać sery ze świeżego, pełnowartościowego mleka prosto od krowy. Efektem finalnym warsztatów było wspólne wykonanie kilku gatunków serów tj. ser typu gouda, mozzarella oraz ricotta, która jest jednym z najlepiej przyswajalnych serów, pełnym cennych wartości odżywczych. Dodatkowo zaprezentowane zostały propozycje kulinarne z wykorzystaniem sera świeżego.

Organizatorzy dziękują uczestnikom za żywe zainteresowanie tematem, liczne pytania i owocne dyskusje. Specjalne podziękowania składamy na ręce Pana Krzysztofa Jaworskiego, Serowara Żuławskiego, który brawurowo poprowadził warsztaty i pod okiem którego powstały różnego rodzaju sery i serowe kompozycje. Dziękujemy także za wspólny śpiew przy akompaniamencie gitary, serdeczne rozmowy i opowieści o dawnym serowarstwie.

Źródło: MODR