|

Mazowieckie produkty nagrodzone na targach w Poznaniu

Mazowieckie stoisko podczas targów

Zakończone właśnie Targi Smaki Regionów gościły ponad 150 wystawców wytwarzających produkty regionalne, wyrabiane zgodnie z tradycyjną recepturą. Złoty medaldwa wyróżnienia trafiły na Mazowsze.

Smaki Regionów to wyjątkowe wydarzenie. Są podróżą po kulinarnych zakamarkach Polski prezentowanych na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Każdego roku przybywają tu producenci najsmaczniejszych produktów ze wszystkich regionów kraju by przedstawić je jako przykład doskonałego połączenia tradycji z najwyższymi standardami jakości.

Tegoroczna edycja targów stała się okazją do wystawienia swoich produktów aż dla dziewięciu mazowieckich firm z różnorodnych branż: pszczelarskiej, wędliniarskiej, nabiałowej oraz przetwórstwa owocowo-warzywnego. Mazowieckie stoisko zdominował zapach najwyższej jakości wędlin, ręcznie lepionych pierogów i aromatycznych przetworów ze świeżych warzyw i owoców.

– Mazowsze to wyjątkowy region z niepowtarzalną kuchnią, w której można się rozsmakować wędrując jego uroczymi szlakami. Możemy pochwalić się wieloma produktami tradycyjnymi, których wyjątkowe cechy i właściwości wynikają z tradycyjnych metod produkcji – zaznaczyła Janina Ewa Orzełowska, członkini Zarządu Województwa Mazowieckiego. – Sukces w branży spożywczej nie zawsze musi wynikać z produkcji na masową skalę. Dobry produkt może powstać na bazie lokalnych surowców oraz tradycyjnych metod produkcji. Taką produkcję i sprzedaż chętnie promujemy.

Medale dla najlepszych

Drugiego dnia wydarzenia rozdano prestiżowe Medale Smaków Regionów. Są one przyznawane produktom wyróżniającym się najwyższą jakością i wiernością tradycyjnym recepturom. Mazowieckie produkty podbiły serca gości i zyskały uznanie jurorów, co potwierdzają przyznane im nagrody i wyróżnienia:

  • Złoty Medal dla Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski za baleron dworski,
  • Wyróżnienie dla Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe "Kowalski" Krzysztof Kowalski za polędwicę dojrzewającą ze świni rasy złotnickiej,
  • Wyróżnienie dla PEXET "Starowiejska" Tomasz Ptasiewicz za pierogi z mięsem Starowiejskie.

Laureaci otrzymali nagrody z rąk członkini zarządu Janiny Ewy Orzełowskiej.

Wymiana doświadczeń

Targi Smaki Regionów kierowane są do szerokiego grona odbiorców i stanowią okazję do promocji dziedzictwa kulinarnego oraz idei turystyki kulinarnej. Dzięki bogatemu programowi wydarzeń towarzyszącym targom i możliwości odbycia spotkań branżowych dają uczestniczącym w nich producentom możliwość poszerzenia wiedzy i nawiązania wartościowych kontaktów biznesowych.

źródło: mazovia.pl, 2.10.2024