|

Mazowsze na Targach Smaki Regionów w Poznaniu

Smak tradycyjnej, regionalnej żywności z Mazowsza można było poznać podczas targów zorganizowanych w Poznaniu.

Targi Smaki Regionów to nie tylko przegląd różnorodności smaków Polski, ale także promocja zdrowej, naturalnej żywności oraz produktów ekologicznych i regionalnych. To wydarzenie również dla świadomych konsumentów, poszukujących produktów wolnych od chemii i sztucznych dodatków. Oferowane produkty oddają autentyczne smaki, które kształtują naszą narodową kuchnię i są źródłem inspiracji dla nowoczesnych kulinarnych eksperymentów.

Jak co roku wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Targi odwiedziło ponad 25 tys. zwiedzających. W wydarzeniu wzięli udział wystawcy z 15 województw. Na stoisku promującym województwo mazowieckie uczestnicy targów nie tylko mogli skosztować, ale także zakupić: tradycyjne pieczywo, nalewki, konfitury, soki, wędliny wędzone naturalnym drewnem oraz dojrzewające, miody oraz produkty nabiałowe. 

Dla zwiedzających przygotowano liczne atrakcje m.in.: pokazy kulinarne, degustacje, warsztaty. Wiele z nich było skierowanych do dzieci po to, by poprzez zabawę nauczyć je zdrowych nawyków żywieniowych.

Rozstrzygnięto również konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

konkursie Perły 2025 za najlepszy produkt regionalny z województwa mazowieckiego doceniono:

  • Cydr, miętowy jabłecznik – Michrowska Piwniczka, Daniel Siemiątkowski, Monika Szymańczak-Siemiątkowska
  • Babę z Granic – Zielna.com Anna Gogół, gm. Teresin, pow. sochaczewski,
  • Baleron Dworski – Wyrób Wędlin Tradycyjnych, Adam Węgłowski – gm. Karniewo, pow. makowski,
  • Olej rydzowy z lnianki – Hanna i Krzysztof Kowalscy, GPHU „KOWALSKI” – gm. Nasielsk, pow. nowodworski,
  • Zupę Siorba grochowo-grzybową oraz Potupajkę z sosem grzybowym – Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki” – gm. Platerów pow. łosicki.

Podczas gali konkursu nagrodą Klucz do Polskiej Spiżarni uhonorowano Łukasza Lewandowskiego – Dyrektora Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego za wspieranie kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.

Źródło: mazovia.pl, 7 października 2025 roku