|

Perełki kulinarne z Mazowsza wybrane

Znamy najlepsze produkty regionalne tej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego!

Wśród nich znalazły się: chleb zagórski, zieleńska szynka z nogą, ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki, smalec z fasoli, marynowane pędy czosnku chili, gąsiorowski ser, miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej, miód pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak”, chleb żytni z bakaliami oraz pastrami wołowe. Producenci żywności z Mazowsza odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.

O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego walczyło ponad 100 produktów. W konkursie wzięły udział firmy komercyjne, a także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, producenci rolni, a także osoby fizyczne. Spośród zgłoszonych smakołyków komisja konkursowa przyznała 10 laurów i 19 wyróżnień.

– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu lub są inspirowane starymi, rodzinnymi przepisami. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję – podkreśla marszałek Adam Struzik.

Laureaci i wyróżnieni

Laureaci w grupie producentów indywidualnych:

Laur

  • Wyroby piekarnicze - Chleb Zagórski - Iwona Korzeniewska z Serocka
  • Wyroby cukiernicze - Ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki - Jadwiga Krzemińska z Cegłowa
  • Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego - Zieleńska szynka z nogą - Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej
  • Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego - Smalec z fasoli - Koło Gospodyń Wiejskich w Nieporęcie „W Rumiankowym Ogrodzie” oraz  Marynowane pędy czosnku chili - Koło Gospodyń Wiejskich w Strachominie „Strachomin”
  • Produkty mleczarskie - Gąsiorowski ser od Doroty - Dorota Dyga z Gąsiorowa
  • Miody - Miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej - Pasieka Górliccy – rodzinne gospodarstwo ekologiczne
  • Napoje - Miód Pitny – „Trójniak Urzecki - Maliniak" - Renata Rudolf z Wólki Dworskiej k. Góry Kalwarii

Wyróżnienie

  • Wyroby piekarnicze - Dosiniski chlebek Samopszy - Koło Gospodyń Wiejskich Dosin
  • Wyroby cukiernicze - Sernikowa Fantazja z dynią - Koło Gospodyń Wiejskich w Sosnowie oraz  Tort tradycyjny - Elżbieta Semeniuk ze Świniarowa
  • Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego - Smalec Gosi - Koło Gospodyń Wiejskich „Malinowe Usta”, Salcesonik Kazuński De Lux - Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim oraz Pasztet Wielkanocny - Tomasz Ptasiewicz z Ciechanowa
  • Ryby i przetwory rybne - Sałatka Adwentowa Babci Władzi - Koło Gospodyń Wiejskich Cisowianki w Cisówce
  • Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego - Przecier borówkowy z płatkami dzikiej róży - Antoni Szpura ze Starej Kornicy oraz  Przez dobrego ojca wiśnie drylowane - Roman Gogół z Granic
  • Produkty mleczarskie - Kremowy twaróg Jersey z żurawiną - Olga Zaboklicka z Jaczewa
  • Miody - Miód Kampinoski Wielokwiatowy - Pasieka „Pszczela Symfonia” Agnieszka i Robert Zalewscy
  • Napoje - Nalewka malinowa „Malinowa pokusa” - Kacper Lubaszka z Warszawy oraz Nalewka z derenia „Dereniówka” - Wioletta Nagórka z Ugniewa

Laureaci w grupie przedsiębiorców:

Laur

  • Wyroby pochodzenia roślinnego - Chleb żytni z bakaliami - Piekarnia Paweł Milewski z Sońska
  • Wyroby pochodzenia zwierzęcego - Pastrami wołowe - Piotr Śmielak, Zagroda Szlędaki

Wyróżnienie

  • Wyroby pochodzenia roślinnego - Bułka drożdżowa nadziewana BIO - Piekarnia Gzik, Violetta Gzik-Janiak z Sochaczewa oraz Paprykowa salsa z miętową nutą - Restauracja Dębianka, Dębe Wielkie
  • Wyroby pochodzenia zwierzęcego  - Stelmański Smalec Sierpc (smalec mały 200 g) - Stelmański Łukasz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe oraz Szynka Dworska - Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa
  • Napoje - Wino Musujące Souvignier, Gris-Johanniter - Grande Cosa Anna Bielecka z Pomiechowa
  • Inne - Krem żołędziowo-karmelowy ze słoną nutą - Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka

Galeria zdjęć 

Źródło: mazovia.pl, 15.05.2025 rok