
Znamy najlepsze produkty regionalne tej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego!
Wśród nich znalazły się: chleb zagórski, zieleńska szynka z nogą, ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki, smalec z fasoli, marynowane pędy czosnku chili, gąsiorowski ser, miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej, miód pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak”, chleb żytni z bakaliami oraz pastrami wołowe. Producenci żywności z Mazowsza odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.
O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego walczyło ponad 100 produktów. W konkursie wzięły udział firmy komercyjne, a także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, producenci rolni, a także osoby fizyczne. Spośród zgłoszonych smakołyków komisja konkursowa przyznała 10 laurów i 19 wyróżnień.
– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu lub są inspirowane starymi, rodzinnymi przepisami. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję – podkreśla marszałek Adam Struzik.
Laureaci i wyróżnieni
Laureaci w grupie producentów indywidualnych:
Laur
- Wyroby piekarnicze - Chleb Zagórski - Iwona Korzeniewska z Serocka
- Wyroby cukiernicze - Ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki - Jadwiga Krzemińska z Cegłowa
- Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego - Zieleńska szynka z nogą - Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej
- Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego - Smalec z fasoli - Koło Gospodyń Wiejskich w Nieporęcie „W Rumiankowym Ogrodzie” oraz Marynowane pędy czosnku chili - Koło Gospodyń Wiejskich w Strachominie „Strachomin”
- Produkty mleczarskie - Gąsiorowski ser od Doroty - Dorota Dyga z Gąsiorowa
- Miody - Miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej - Pasieka Górliccy – rodzinne gospodarstwo ekologiczne
- Napoje - Miód Pitny – „Trójniak Urzecki - Maliniak" - Renata Rudolf z Wólki Dworskiej k. Góry Kalwarii
Wyróżnienie
- Wyroby piekarnicze - Dosiniski chlebek Samopszy - Koło Gospodyń Wiejskich Dosin
- Wyroby cukiernicze - Sernikowa Fantazja z dynią - Koło Gospodyń Wiejskich w Sosnowie oraz Tort tradycyjny - Elżbieta Semeniuk ze Świniarowa
- Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego - Smalec Gosi - Koło Gospodyń Wiejskich „Malinowe Usta”, Salcesonik Kazuński De Lux - Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim oraz Pasztet Wielkanocny - Tomasz Ptasiewicz z Ciechanowa
- Ryby i przetwory rybne - Sałatka Adwentowa Babci Władzi - Koło Gospodyń Wiejskich Cisowianki w Cisówce
- Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego - Przecier borówkowy z płatkami dzikiej róży - Antoni Szpura ze Starej Kornicy oraz Przez dobrego ojca wiśnie drylowane - Roman Gogół z Granic
- Produkty mleczarskie - Kremowy twaróg Jersey z żurawiną - Olga Zaboklicka z Jaczewa
- Miody - Miód Kampinoski Wielokwiatowy - Pasieka „Pszczela Symfonia” Agnieszka i Robert Zalewscy
- Napoje - Nalewka malinowa „Malinowa pokusa” - Kacper Lubaszka z Warszawy oraz Nalewka z derenia „Dereniówka” - Wioletta Nagórka z Ugniewa
Laureaci w grupie przedsiębiorców:
Laur
- Wyroby pochodzenia roślinnego - Chleb żytni z bakaliami - Piekarnia Paweł Milewski z Sońska
- Wyroby pochodzenia zwierzęcego - Pastrami wołowe - Piotr Śmielak, Zagroda Szlędaki
Wyróżnienie
- Wyroby pochodzenia roślinnego - Bułka drożdżowa nadziewana BIO - Piekarnia Gzik, Violetta Gzik-Janiak z Sochaczewa oraz Paprykowa salsa z miętową nutą - Restauracja Dębianka, Dębe Wielkie
- Wyroby pochodzenia zwierzęcego - Stelmański Smalec Sierpc (smalec mały 200 g) - Stelmański Łukasz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe oraz Szynka Dworska - Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa
- Napoje - Wino Musujące Souvignier, Gris-Johanniter - Grande Cosa Anna Bielecka z Pomiechowa
- Inne - Krem żołędziowo-karmelowy ze słoną nutą - Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka
Źródło: mazovia.pl, 15.05.2025 rok