
W dniach 20-22 września mieszkańcy obszarów wiejskich północno-zachodniego Mazowsza (z terenu działania MODR Oddział Płock, Bielice, Poświętne w Płońsku) uczestniczyli w wyjeździe studyjnym.
Organizatorem operacji pn. „Wieś z pomysłem – lokalne zasoby kulturowe, przyrodnicze, historyczne oraz potencjał ludzki elementem rozwoju obszarów wiejskich” realizowanej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2022 Plan Operacyjny na lata 2022-2023 był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Uczestnicy odwiedzili teren województwa wielkopolskiego.
Celem operacji było przekazanie wiedzy i dobrych praktyk dotyczących różnych form przedsiębiorczości lokalnej. W trakcie trzydniowego wyjazdu uczestnicy (rolnicy, producenci rolni, lokalni liderzy) zapoznali się z różnymi formami aktywności zawodowej mieszkańców obszarów wiejskich oraz podejmowanymi przez lokalnych liderów działaniami na rzecz rozwoju obszarów wiejskich w zgodzie z naturą, kultywowania tradycji i szeroko rozumianej aktywizacji lokalnej społeczności.
W programie były spotkania, wizyty, prelekcje oraz warsztaty.
Pani Magdalena Ciołek - Prezes Zarządu LGD Stowarzyszenie „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.”, gospodarz wizytowanego terenu zaprezentowała działalność organizacji, w tym:
- możliwość łączenia w działalności organizacji przeszłości z teraźniejszością;
- zasady certyfikacji i sprzedaży produktów lokalnych;
- sprawdzone sposoby promocji i sprzedaży produktów lokalnych w kontekście korzyści z posiadania certyfikatu i budowania marki lokalnej;
- cel powoływania Inkubatorów Kuchennych;
- zasady funkcjonowania i korzystania z Inkubatora Kuchennego w krótkim łańcuch dostaw żywności – jako innowacyjnej formy przetwórstwa na poziomie gospodarstwa.
Uczestnicy wyjazdu brali udział w szkoleniu nt. „Formy dywersyfikacji działalności w kierunkach nierolniczych” podczas którego przedstawione były zagadnienia dotyczące krótkich łańcuch dostaw żywności, w tym rolniczego handlu detalicznego, oraz formalno-prawnych uwarunkowaniach ich funkcjonowania.
Przykłady różnych form aktywności zawodowej uczestnicy poznali podczas wizyt u lokalnych przedsiębiorców:
- wizyta w przedsiębiorstwie rodzinnym ProBiotics Polska Pana Sławomira Gacki - zapoznanie z przedsięwzięciem prowadzonym w gospodarstwie obejmującym wytwarzanie probiotyków i innych produktów na bazie odpowiednio dobranych kompozycji mikroorganizmów, jako innowacyjnego kierunku w łańcuch żywienia, przedstawienie oferty produktowej ProBiotics Polska (Produkt Certyfikowany Ziemi Tura);
- wizyta w gospodarstwie Wigwam Russocice - zapoznanie z kierunkami działalności prowadzonych w tym gospodarstwie: zagroda edukacyjna, restauracja, degustacja produktów wytwarzanych w gospodarstwie, zwiedzanie zagrody, kolacja regionalna na bazie własnych wyrobów;
- wizyta w Gospodarstwie Agroturystyczo-Skansenowym „Zamek w Rogowie” Państwa Pietrzaków - uczestnicy dowiedzieli się skąd pomysł na biznes, jak się wyróżnić spośród dostępnych na rynku ofert, czym przyciągnąć klienta, czy warto inwestować w to co stare.
- wizyta u Państwa Elżbiety i Piotra Geblerów, zajmujących się produkcją podłoża dla boczniaków - zapoznanie uczestników z kierunkiem produkcji prowadzonej w tym gospodarstwie: produkcja podłoża do boczniaków, wytwarzanie produktów na bazie boczniaka, sklep firmowy, prezentacje nowych technologii wdrażanych do produkcji;
- wizyta w gospodarstwie pasiecznym „Uloterapia” Jacka Włodarskiego (Produkt Certyfikowany Ziemi Tura) - uczestnicy dowiedzieli się co to jest uloterapia, skąd pomysł na taką działalność oraz o możliwościach pozyskania dofinansowania przedsięwzięcia;
- wizyta w gospodarstwie Państwa Siemiątkowskich zajmujących się przetwórstwem mięsa wieprzowego w gospodarstwie rolnym w ramach RHD – zapoznanie uczestników z warunkami wytwarzania produktów wędliniarskich oraz sposobem dystrybucji;
- wizyta w Browarze „Turek” - zapoznanie z procesem i technologią ważenia tradycyjnego piwa wytwarzanego zgodnie z lokalnymi przepisami jako „Produkt Certyfikowany Ziemi Tura”;
- wizyta w Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu” - zapoznanie uczestników z ideą i zasadami funkcjonowania spółdzielni socjalnej oraz jej rolą w integracji społecznej i narzędziem lokalnej polityki zatrudnienia. Przykład lokalnej inicjatywy na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
Warsztaty, podczas których uczestnicy samodzielnie:
- wypiekali chleb według dawnych receptur na zakwasie bez dodatku drożdży;
- wykonywali pastę z kurkumy i wysłuchali prelekcji nt. naturalnych sposobów na wzmacnianie odporności.
Przyjęta forma realizacji operacji umożliwiła zdobycie wiedzy przez bezpośrednie postrzeganie przedmiotów i zjawisk w warunkach ich występowania, a przede wszystkim umożliwiła swobodną wymianę poglądów i doświadczeń pomiędzy uczestnikami i właścicielami wizytowanych miejsc.
Efekty realizacji operacji:
- przeszkolenie i podniesienie poziomu wiedzy 50-ciu uczestników z zakresu rozwoju pozarolniczych funkcji gospodarstwa rolnego, podejmowania przedsięwzięć stymulujących lokalny rozwój, promujących lokalne zasoby i partnerską współpracę;
- zapoznanie się z dobrymi przykładami małej przedsiębiorczości na obszarach wiejskich i różnymi formami aktywności mieszkańców w celu pozyskiwania dochodów z pozarolniczych działalności.
Tekst i zdjęcia: Barbara Snopek, MODR Oddział Płock