|

Rolnictwo ekologiczne na Mazowszu

Dyskusja o przyszłości obszarów wiejskich była głównym tematem Europejskiego Spotkania Zrównoważonych Inicjatyw Wiejskich z udziałem m.in. marszałka Adama Struzika.

Połączenie rolnictwa ekologicznego i edukacji? To możliwe! Wiedzą o tym Ewa i Peter Stratenwerth, właściciele gospodarstwa ekologicznego, którzy m.in. prowadzą Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne ZIARNO oraz Fundację  Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie. Od trzech lat organizują też Europejskie Spotkania Zrównoważonych Inicjatyw Wiejskich będące miejscem wymiany doświadczeń i dyskusji na temat rozwiązań i inicjatyw dla zrównoważonego rozwoju regionu.

Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne „Ziarno” w Grzybowie (gm. Słubice) istnieje od 30 lat. Jego założyciele Ewa i Peter Stratenwerth – propagatorzy agroekologii – szkolą przyszłych rolników ekologicznych, organizują warsztaty edukacyjne, seminaria o rolnictwie ekologicznym, kursy doszkalające oraz wydarzenia artystyczne i kulturalnych integrujące lokalną społeczność. Wydawana jest tu też lokalna gazeta.

Dla zrównoważonego rozwoju

Samorząd Mazowsza aktywnie działa na rzecz rozwoju obszarów wiejskich. Konsekwentnie wspiera rolników w ich działaniach i inwestycjach, zarówno w rolniczą infrastrukturę – drogi dojazdowe do gruntów rolnych, jak i proekologiczne rozwiązania – choćby zbiorniki retencyjne czy melioracje wodne. Inicjuje też programy wsparcia dedykowane różnego rodzaju beneficjentom, w tym z obszarów obejmujących tereny wiejskie. Są to m.in. Mazowsze dla sołectw, Mazowsze dla lokalnych centrów integracyjnych, Mazowsze dla kół gospodyń wiejskich, Mazowsze dla równomiernego rozwoju, Mazowsze dla klimatu czy też Mazowsze dla czystego powietrza. 

– Dzięki m.in. naszym autorskim programom wsparcia dbamy o rolnictwo, lokalne tradycje i produkty wysokiej jakości, wspierając mieszkańców – zaznaczył marszałek Adam Struzik.

Samorząd województwa angażuje się również w projekty na rzecz rozwoju sektora rolno-spożywczego. Mazowieccy producenci żywności wysokiej jakości, wyprodukowanej według tradycyjnych receptur, biorą udział w targach, podczas których prezentowana jest żywość ekologiczna i certyfikowana oraz produkty stanowiące dziedzictwo kulinarne regionu.

Samorząd Województwa Mazowieckiego dba także o pielęgnowanie tradycji kulinarnych, organizując m.in. konkursy zachęcające mieszkańców do kultywowania tradycji i promowania mazowieckiej kuchni.

Województwo mazowieckie dba też o popularyzowanie żywności z Mazowsza i zwiększanie świadomości na temat produktów ekologicznych oraz pszczelarstwa wśród mieszkańców regionu. Każdego roku w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych odbywają się szkolenia z przetwórstwa mleka, warzyw, owoców, produkcji piekarniczej.

Źródło: mazovia.pl, 3 grudnia 2024 roku