|

Udział Województwa Mazowieckiego w Targach WorldFood Poland

Widok na halę Expo Targi World Food 2025

XI Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Poland trwały od 8 do 10 kwietnia 2025 roku. Targi odbyły się w Centrum targowo-wystawienniczym EXPO XXI w Warszawie przy ul. Prądzyńskiego 12/14.

Wydarzenie skupia się wokół branży spożywczej i daje świetną okazję do integracji i dyskusji o stanie rynku spożywczego w Polsce i na świecie. Obok wystawców uwagę przyciągały liczne panele dyskusyjne, konferencje z liderami opinii oraz spotkania z przedstawicielami znanych sieci handlowych. Odwiedzającym został zaprezentowany przekrój nowości produktowych.

W tegorocznej edycji targów wzięło udział 400 wystawców z 30 państw. Wśród wystawców nie zabrakło również producentów z Mazowsza. Na stoisku promocyjnym Województwa Mazowieckiego, odwiedzający mogli spróbować wielu produktów spożywczych wysokiej jakości, wytwarzanych z naturalnych surowców i składników według tradycyjnych receptur. Na stoisku dostępne były m.in.: naturalne przetwory owocowo-warzywne, soki owocowe, konfitury bez dodatku cukru, nalewki, miód pitny, produkty piekarnicze, zdrowe przekąski, olej oraz certyfikowane mąki pszenne.

Nieodłącznym elementem towarzyszącym targom World Food Poland jest Konkurs o Złoty Medal, który ma na celu wyłonienie i promocję najlepszych produktów prezentowanych przez wystawców.

Tegoroczna edycja targów cieszyła się dużym zainteresowaniem odwiedzających, wśród których są przede wszystkim przedstawiciele sieci handlowych, stowarzyszeń i organizacji branżowych oraz eksperci żywieniowi ze świata akademickiego.


Na stoisku razem z województwem mazowieckim zaprezentowały się firmy z przepysznymi mazowieckimi produktami:

  • SWEETVEGY Sp. z o.o. - Zdrowe przekąski – ciastka z dodatkiem polskich warzyw. W ofercie ciastka owsiane oraz ciastka orkiszowe bez dodatku cukru w różnych smakach.
  • Michrowska Piwniczka - Tradycyjne produkty w szkle: soki, syropy, octy, kimchi, kiszonki, powidła, i inne z własnego ekogospodarstwa.
  • The Big Fellow Bartek Zięciowski - Miody pitne w butelkach i zestawach degustacyjnych w 3 smakach. Szprycery na bazie miodu pitnego oraz napoje gazowane bezalkoholowe.
  • Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. - Nalewki Staropolskie ręcznie produkowane. Smaki: pigwowa, malinowa, wiśniowa, wykwintna, czarna porzeczka, głóg, dereń.
  • Sweet Brands Sp. z o.o. - Pieczywo cukiernicze o przedłużonej trwałości: ciastka, wafle, rurki waflowe, ciastka bez dodatku cukru, bezy oraz cukierki i galanteria czekoladowa.
  • Zielono Mi Agnieszka Jarosińska - Konfitury o obniżonej zawartości cukru oraz bez dodatku cukru, soki (tłoczone na zimno, bez dodatku cukru) oraz przeciery owocowe (bez dodatku cukru) głównie z borówki amerykańskiej oraz przetwory z jagody kamczackiej, wiśni, truskawek, jabłek, pigwowca, malin oraz żurawiny.
  • ETERNO S.C. – Naturalne przetwory owocowo-warzywne, wytwarzane w tradycyjny sposób według domowych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Konfitury, powidła, owoce w syropie, chrzany, sosy, syropy - unikalne receptury.
  • INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o. – Certyfikowane mąki pszenne i żytnie, kasza manna 400 g.
  • Gospodarstwo Rolne Franciszek Kesler - Olej rzepakowy Keslera.
  • City Group Capital Sp. z o.o. (Smak i Aromat) - Producent przetworów, konfitur bez cukru, sosów na bazie warzyw i owoców, kiszonki warzywne (konfitury bez dodatków cukru - malinowa z płatkami róży, czarna porzeczka z daktylami, jeżyna z czerwoną porzeczką, czereśnia z czerwoną porzeczką i agrestem, zakwas z buraków probiotyk, ocet żywy z czarnej porzeczki, ocet z czerwonej porzeczki, ocet gruszkowy. olej z pestek dyni, ćwikła z chrzanem i miodem, chrzan z jabłkiem i miodem, żurek na miodzie z kuchni mądrej babcie, zakwas na barszcz czerwony z kuchni mądrej babci, sos z czarnej porzeczki do drobiu, sos śliwkowy do serów, Chutney morelowa brzoskwiniowy do nabiału, słodkie chili do mięsa i kanapek. Produkty wytwarzane unowocześnioną metodą tradycyjną, bez konserwantów, stabilizatorów, barwników oraz bez dodatku cukru pasteryzowane parą wodna za wyjątkiem kiszonek i naturalnych fermentów).