
Zamek w Liwie zaprasza na wyjątkowe spotkanie z kuchnią litewską, włoską i polską już 30 czerwca 2024 roku od godziny 11:00.
Jest to wydarzenie, w którym władzę na zamku przejmuje kuchnia historyczna i tradycyjna, a samo podzamcze staje się miejscem wielkiej uczty i kulinarnych inspiracji.
Tegoroczną edycją polsko-litewsko-włoską chcemy przybliżyć Państwu smaki i tradycje tych krajów. Bodźcem do takiego nietuzinkowego połączenia była postać Bony Sforzy, która swoją osobą połączyła — jako włoska księżniczka, królowa Polski i matka Zygmunta Augusta, króla Rzeczpospolitej Obojga Narodów — te trzy kraje.
Producenci, kucharze, znawcy kuchni i jej miłośnicy — nasz festiwal to okazja nie tylko do posmakowania produktów, ale także do spotkania i rozmowy na temat kulinariów, smaków i aromatów.
Podczas festiwalu odbędzie się Bitwa Regionów — kulinarne zmagania Kół Gospodyń Wiejskich, które wystawią osiemnaście stanowisk z kuchnią regionalną pogranicza Mazowsza i Podlasia. Podczas tego wydarzenia wyłonimy zwycięskie koło, które zmagać się będzie z innymi regionalnymi zwycięzcami na polu ogólnokrajowym.
Kuratorem oraz prowadzącym wydarzenie jest Łukasz Modelski.
Zapraszamy!
W programie:
- Kiermasz produktów regionalnych.
- Degustacje, pokazy i warsztaty.
- Historyczna kuchnia litewska, włoska i polska.
Więcej informacji na stronie: liw-zamek.pl