|

Województwo mazowieckie na Festiwalu Smaków Regionalnych w Gdańsku

W dniach 1-2 marca 2025 roku na terenie Międzynarodowych Targów Gdańskich odbyło się prawdziwe święto pasjonatów kuchni dobrej jakości. W ramach Festiwalu Smaków Regionalnych odwiedzający mogli poznać smak tradycyjnej, regionalnej i zdrowej żywności m.in. z Mazowsza.

Festiwal Smaków Regionalnych to nie tylko przegląd różnorodności smaków z różnych części Polski, ale także świetna okazja do spotkań, rozmów, promowania zdrowej, naturalnej żywności oraz produktów ekologicznych i regionalnych. Wydarzenie skierowane jest dla świadomych konsumentów, poszukujących produktów wolnych od chemii i sztucznych dodatków. Oferowane wyroby oddają autentyczne smaki, które kształtują naszą regionalną kuchnię i stanowią źródło inspiracji dla nowoczesnych kulinarnych eksperymentów.

Wydarzenie, mimo że zorganizowane po raz pierwszy, cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Targi odwiedziło ponad 15 000 zwiedzających. W wydarzeniu wzięli udział wystawcy z 6 województw: mazowieckiego, łódzkiego pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego. Na stoisku promującym województwo mazowieckie uczestnicy Targów nie tylko mogli skosztować, ale także zakupić: tradycyjne nalewki, konfitury bez cukru, naturalne soki, olej rzepakowy, wyroby i przetwory mięsne, rzemieślnicze miody pitne bez dodatku barwników, aromatów i konserwantów oraz inne produkty pszczele.

Dla zwiedzających przygotowano liczne atrakcje m.in.: pokazy kulinarne, degustacje, warsztaty z wyrobu ciasta i lepienia pierogów. Wiele z nich było skierowanych do dzieci po to, by poprzez zabawę pokazywać im zdrowe nawyki żywieniowe.