|

XXII edycja konkursu "Smak ekologicznej żywności"

Zapraszamy mazowieckie szkoły podstawowe do udziału w XXII edycji konkursu wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego, produktu ekologicznego i pszczelarstwa „Smak ekologicznej żywności”.

Formuła konkursu polegać będzie na testowym sprawdzeniu wiedzy uczniów w zakresie rolnictwa ekologicznego, żywności ekologicznej i pszczelarstwa. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z regulaminem konkursu.

Termin nadsyłania zgłoszeń:

19 maja 2025 roku

Cel konkursu:

  • podniesienie świadomości ekologicznej oraz wiedzy o środowisku, w tym wiedzy o pszczołach i dzikich zapylaczach,
  • pobudzenie zainteresowania żywnością podwyższonej jakości z (tj. ekologiczną, regionalną, lokalną),
  • popularyzacja racjonalnego odżywiania z rozwijaniem wrażliwości na produkty ekologiczne i nisko przetworzone u dzieci i młodzieży szkolnej,
  • uświadamianie konieczności podejmowania działań na rzecz poszanowania żywności,
  • podwyższenie wiedzy z zakresu żywności pochodzącej z Mazowsza, w tym produktów ekologicznych i mazowieckich produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.

Informacje o konkursie można odnaleźć w załączonym regulaminie konkursu lub uzyskać w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, tel. (+22) 59 79 613.

PLIKI DO POBRANIA

Regulamin
Rozmiar pliku: 71 KB
POBIERZ DOCX
Oświadczenia
Rozmiar pliku: 37 KB
POBIERZ DOCX