
Dyrektor Zamku w Liwie Eliza Czapska wraz z pracownikami zapraszają serdecznie na czwartą edycję Festiwalu "W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich", która odbędzie się w niedzielę, 29 czerwca 2025 roku, w godz. 11.00–18.00 na błoniach Zamku w Liwie.
Tegoroczne wydarzenie upływać będzie pod znakiem dwóch ważnych rocznic – jednej o znaczeniu ogólnopolskim, drugiej o wymiarze lokalnym, ale równie inspirującej.
W 2025 roku przypada 500-lecie hołdu pruskiego – symbolicznego momentu w historii Polski i Litwy. To właśnie na liwskim zamku król Zygmunt I Stary dowiedział się o swojej elekcji na tron polski, a po odebraniu hołdu lennego w Krakowie wyprawił słynną ucztę, której ślady znajdą się w tegorocznym festiwalowym menu.
Druga rocznica, 200-lecie powstania rękopiśmiennej książki kucharskiej Marcjanny Oborskiej z Proszewa, to ukłon w stronę dziedzictwa kulinarnego Mazowsza i ziemiańskiej kuchni XIX wieku.
W programie festiwalu:
- spotkania z wybitnymi znawcami historii kuchni, m.in. prof. Jarosławem Dumanowskim, prof. Hanną Krajewską i Łukaszem Modelskim,
- pokazy i degustacje historycznych potraw w wykonaniu mistrzów kuchni, w tym Macieja Nowickiego i Mirosławy Wilk,
- wystawa „Jagiellonowie na tronach Europy”,
- targ rzemieślniczej żywności z Mazowsza i Podlasia: miody, wędliny, pieczywo, octy, oleje, słodycze i napoje prosto od producentów.
Wydarzenie objęte zostało patronatem medialnym TVP3, Życia Sokołowa, Głosu Węgrowa i Okolic, Dzieje się na Mazowszu oraz Radia dla Ciebie, a patronat honorowy sprawują Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik oraz Prezes Zarządu MROT Izabela Stelmańska.
Będzie nam niezmiernie miło gościć Państwa w murach Zamku w Liwie – miejscu, gdzie historia, smak i pasja spotykają się przy wspólnym stole.
Do zobaczenia 29 czerwca!
Źródło: Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie