|

Znamy zwycięzców konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

laureaci konkursu w zdjęciu grupowym na scenie

Podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku w sobotę 8 czerwca rozstrzygnięto wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Mazowiecki finał XXIII edycji konkursu, jak co roku, został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Do Poświętnego przyjechali producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza.

W kategorii „produkt” wpłynęło 36 zgłoszeń, a w kategorii „potrawa” zakwalifikowano 11 drużyn. Wszystkie dostarczone do oceny produkty i potrawy zostały wykonane według przepisów kulinarnych głęboko zakorzenionych w tradycji regionu. Ostatecznie komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień.

Z listą nagrodzonych i wyróżnionych produktów można zapoznać się na stronie konkursu.

Celem konkursu jest ocalenie od zapomnienia produktów i potraw obecnych w historii polskich kulinariów, czyli zachowanie kanonu dziedzictwa kulturowego i kulinarnego regionu.

Nagrody laureatom wręczyli: dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie Radosław Rybicki oraz zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie Marcin Rzońca.

Źródło: mazovia.pl, 11 czerwca 2024 roku