Od 10 do 12 października 50 osób z terenu działania Oddziałów MODR Warszawa: Bielice, Płock i Poświętne w Płońsku uczestniczyło w wyjeździe studyjnym.
Organizatorem wyjazdu był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie. Operację zrealizowano w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Plan Operacyjny na lata 2022-2023.
Relacja
Miejscem docelowym dla uczestników wyjazdu dotyczącego enoturystyki czyli rolników, mieszkańców obszarów wiejskich i doradców, był Sandomierz i okolice.
Enoturystyka jest jedną z nowych, dynamicznie rozwijających się gałęzi turystyki winiarskiej, polegającą na odwiedzaniu miejsc uprawy winorośli, poznawaniu regionów winiarskich i ich szeroko pojętej kultury.
Już w drodze do Sandomierza, w gospodarstwie agroturystycznym Mirabelkowe Zacisze, była okazja do skosztowania regionalnych słodkości przy kawie
i herbacie z dodatkiem mirabelki i docenienia smaku regionalnego grzanego wina.
W okolicy Sandomierza uczestnicy wyjazdu studyjnego zwiedzili trzy gospodarstwa o profilu winiarskim: Winnica Sandomierska, Winnica Knapów oraz Winnica Nobilis. W każdej z winnic była okazja do zadawania wnikliwych pytań dotyczących produkcji wina czy przyjrzenia się uprawom winorośli.
W każdej wizytowanej winnicy odbywały się prezentacje i degustacje win o niepowtarzalnym smaku i aromacie. W gospodarstwie o profilu serowarskim - Sandomierskie Sery, uczestnicy wyjazdu dowiedzieli się jak dobierać sery do potraw i łączyć je z winami. Zwiedzili też dojrzewalnię serów, zapoznali się z ich produkcją i mieli okazję spróbować ich wyjątkowego smaku.
Podczas trzydniowego wyjazdu w programie przeprowadzone były wykłady, które poprowadził Marceli Małkiewicz - właściciel Winnicy Sandomierskiej. Omówione zostały tematy:
- Enoturystyka jako innowacyjna szansa rozwoju obszarów wiejskich z uwzględnieniem rozwoju i promocji sektora usług czasu wolnego
- Uprawa winorośli z uwzględnieniem rozwoju i promocji pozarolniczych funkcji gospodarstw rolnych
- Jak założyć własną winnicę – podstawy oraz praktyczne wskazówki z uwzględnieniem rozwoju i promocji pozarolniczych funkcji gospodarstw rolnych
Cel i efekty
Celem wyjazdu studyjnego było zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich oraz poznanie ciekawych form przedsiębiorczości pozarolniczej.
Uczestnicy wyjazdu studyjnego mieli okazję nie tylko zdobycia informacji z zakresu uprawy winorośli i produkcji win, ale także poszerzenia wiedzy na temat przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, rozwoju i promocji sektora usług czasu wolnego, w tym rozwoju pozarolniczych funkcji gospodarstw rolnych oraz metod zmierzających do poprawy sytuacji rolnika w łańcuchu dostaw.