|

Powiat Płocki zaprasza na cykl szkoleń pn. "Szkolenie lokalnej społeczności na obszarach wiejskich"

Termin realizacji operacji: 20-28 września 2021 r.

Operacja pn. „Szkolenie lokalnej społeczności na obszarach wiejskich” ma na celu przygotowanie i przeprowadzenie cyklu szkoleń, których zakres merytoryczny dotyczy wiedzy z zakresu systemów  jakości żywności, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. A lub b Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Europy (UE) NR 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW), współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan Operacyjny na lata 2020-2021.

Przewidywane wyniki realizacji operacji to podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu przedmiotowego tematu wśród mieszkańców województwa mazowieckiego, zwłaszcza rolników, członków gospodyń wiejskich, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, liderów lokalnych społeczności, przedstawicieli samorządów lokalnych, zwiększenie ich udziału we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich oraz upowszechnianie wiedzy w zakresie planowania rozwoju lokalnego z uwzględnieniem potencjału ekonomicznego, społecznego i środowiskowego danego obszaru. Nabyta wiedza ułatwi w przyszłości uczestnikom cyklu szkoleń dzielenie się nabytą wiedzą w obszarze rozwoju obszarów wiejskich oraz upowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.

Harmonogram szkoleń prowadzonych w ramach operacji pn. "Szkolenie lokalnej społeczności na obszarach wiejskich”:

Lp.

Adres

Data

1

Świetlica Wiejska Warsztat Terapii Zajęciowej

Mirosław, ul. Piotrowska 4a, 09 – 472 Słupno

20.09.2021

2

Klub Seniora

Nowe Krubice 18, 09 – 454 Bulkowo

21.09.2021 r.

3

Gminny Ośrodek Kultury

ul. Drobińska 19, 09 – 230 Bielsk

22.09.2021 r.

4

Restauracja „Magia Smaku”

ul. Płońska 10, 09 – 210 Drobin

27.09.2021 r.

5

Klub Seniora Plus,

Łęg Probostwo 14a, 09 – 209 Drobin

28.09.2021 r.

W programie m.in. znajdą się następujące zagadnienia:

  • podstawowe składniki w żywności, ich przemiany w organizmie człowieka, tabele składu i wartości odżywczych, normy żywienia, zasady prawidłowego żywienia;
  • podstawowe procesy technologiczne produkcji spożywczej;
  • dobór i przygotowanie surowców spożywczych;
  • systemy jakości i certyfikacja w produkcji spożywczej;
  • zasady GHP/GMP jako podstawa zapobiegania zanieczyszczeniom środków spożywczych,  zakażeniom i zatruciom pokarmowym;
  • wymagania zdrowotne dla osób zatrudnionych w procesie produkcji i w obrocie żywnością;
  • zasady prawidłowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń, maszyn, urządzeń i sprzętu;
  • „pest control” – zabezpieczenie zakładu przed  szkodnikami;
  • system HACCP – podstawowe informacje;
  • wyznaczanie i monitoring krytycznych punktów  kontroli.

PLIKI DO POBRANIA