
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula wraz z partnerami wydarzenia ma przyjemność zaprosić już po raz ósmy na konferencję naukowo-branżową poświęconą turystyce kulinarnej.
Wydarzenie odbędzie się w dniach 17 – 18 kwietnia 2024 roku i będzie przeprowadzone w formule stacjonarnej.
Cel konferencji:
Celem tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej. Wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących dziedzictwa kulinarnego w kontekście jego miejsca w dziedzictwie kulturowym w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną.
Szczególne miejsce w tegorocznej edycji ma zaprezentowanie dobrych praktyk w wykorzystaniu potencjału dziedzictwa kulturowego w kształtowaniu turystyki kulinarnej. Wśród prelegentów i osób prowadzących warsztaty mamy czołowych ekspertów i praktyków wdrażających te dobre praktyki w działalność praktyczną.
Poprzednie konferencje podejmowały następujące tematy:
- 2023 rok – Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju;
- 2021 rok – Turystyka kulinarna – tradycja i innowacyjność;
- 2020 rok – Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym;
- 2019 rok – Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń;
- 2018 rok – Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka;
- 2017 rok – Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych;
- 2016 rok – Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce.
Odbiorcy konferencji:
Wydarzenie jest skierowane do następujących grup odbiorców:
- przedstawicieli sektora turystycznego i samorządów lokalnych;
- przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych;
- producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej;
- gestorów bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej;
- osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej;
- przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków;
- nauczycieli szkół średnich, studentów, uczniów branżowych szkół średnich.
Więcej informacji na stronie: vistulahospitality.edu.pl