
Samorząd Województwa Mazowieckiego zaprasza do udziału w etapie regionalnym XXIV edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych.
Ideą konkursu jest
ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.
Konkurs przebiega w dwóch etapach.
Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:
- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
- produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
- napoje regionalne,
- inne produkty regionalne,
- część gastronomiczna.
Bardzo prosimy o pobieranie kart zgłoszeniowych z załącznika do tego ogłoszenia.
Regulamin konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smarki Regionów oraz Regulamin działania komisji konkursowej dostępne są na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Zainteresowanych konkursem prosimy o nadsyłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego pocztą elektroniczną na adres mailowy: wydzialrolnictwa@mazovia.pl lub pocztą tradycyjną na adres:
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie
ul. Skoczylasa 4
03-469 Warszawa.
Zgłoszenia można nadsyłać do 26 maja 2025 roku.
Dane kontaktowe
W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: (22) 59 79 102 lub (22) 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: patrycja.dzieciol@mazovia.pl lub agnieszka.kalinska@mazovia.pl
Źródło: mazovia.pl, 13 maja 2025 roku